mynewspapers.net

Sociala, ekonomiska & miljömässiga konsekvenserna av förnybara energisystem

Sociala, ekonomiska & miljömässiga konsekvenserna av förnybara energisystem


På grund av utbredd oro att användningen av fossila bränslen bidrar till klimatförändringar och att leveranser av dessa energikällor är på nedgång, efterlyser många experter ökad användning av förnybara energisystem. Eftersom förnybara system använder naturliga källor--sol, vatten och vind--att producera energi, hävdar deras förespråkare att de är betydligt mer miljövänliga och hållbara. Ändå finns det olika meningar om vilka sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av sådana system.

Förnybara energisystem

Det finns olika typer av förnybar energisystem som utnyttjar naturresurser för att producera ström. Till skillnad från fossila bränslen, som tar hundratusentals år att bilda, dessa system använder solens strålar eller regn för att producera energi och därmed kategoriseras som förnybar. Förutom system som använder vind, sol eller vatten för att producera vindkraft, solenergi och vattenkraft, respektive, inkluderar förnybara system de som är bio-termisk eller jordvärme. Bioenergi system använder produkter från djur och växter att generera elektricitet, medan geotermiska system utnyttja värmen som utgår från inre av jorden att producera ström.

Ekonomiska effekter

Mänsklighetens förmåga att extrahera och utnyttja fossila bränslen har varit en katalysator för teknisk och industriell utveckling som har lett till oöverträffad socio-ekonomiska välstånd i många regioner i världen. Medan förespråkarna av icke-förnybara energisystem hävdar att fossila bränslen fortsätter att vara mycket mer ekonomiskt möjligt än förnybar energi, miljö förespråkare och organisationer såsom FN gjort gällande att hållbar energi kan också ha positiva ekonomiska effekter. Priset för förnybara energikällor är inte lika benägna att marknadsföra fluktuationer som olja eller naturgas, och sol - eller vindkraft system kan leverera energi till mindre tillgänglig eller utveckla regioner, som inte kanske har ekonomiska medel eller infrastruktur att utnyttja fossila bränslen. Dessutom förutspår experter att ökande investeringar i förnybar energi system kommer att fortsätta att producera tusentals arbetstillfällen över hela världen.

Miljöpåverkan

De flesta ekologiska förespråkare hävdar att energisystem som utnyttjar vatten, sol eller vind för att producera ström skapar inga utsläpp av koldioxid när de är byggda och därför inte bidrar till klimatförändringar. Dessutom, till skillnad från den kärnkraft och oljeindustrin, de flesta förnybar energi system inte producera farliga biprodukter och avfall som kan allvarligt skada eller förstöra ett ekosystem. Trots dessa positiva kommer några av dessa förnybara energisystem med negativa miljöpåverkan. Exempelvis ändra vattenkraft projekt som dammar kan negativt påverka fisk och vilda djur genom hindra naturliga vatten strömmar, och de massiva vattenmagasinen skapar de får ovillkorligen det omgivande ekosystemet. Ett annat bekymmer när det gäller miljöpåverkan är mängden jordbruksmark som krävs att generera betydande nivåer av energi från biomassa, samt mängden luftföroreningar som härrör från dess användning i jämförelse med andra förnybara system.

Sociala effekter

På grund av de varierande ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av förnybara energisystem, ökad användning av hållbar power kommer troligen att ha betydande sociala konsekvenser för. Till exempel, kan den utbredda användningen av förnybara energisystem leda till ökande eller minskande sysselsättningen i vissa regioner, beroende på deras industriella basen och om de är helt beroende av fossila bränslen. Andra sociala konsekvenser skulle kunna inbegripa konsumenternas ökade valfrihet när det gäller ett hushåll energileverantör; ändra politiska förbindelser internationellt som vissa nationer avsluta sina beroende av andra för energi. och förväntade förbättringar i hälsa, eftersom fler och fler medborgare inte längre är utsatta för farligt avfall och utsläpp i samband med fossila bränslen.