mynewspapers.net

Skillnaderna mellan följetong och parallell bearbetning

Skillnaderna mellan följetong och parallell bearbetning


Datorer är inneboende följetong. Arbetar parallellt gör mycket mer känsla i många applikationer, så parallella datorn uppfanns--en uppsättning seriell datorer arbetar tillsammans. Parallelldatorer kan göra vissa jobb går mycket snabbare, men inte alla problem köra automatiskt snabbare på parallelldatorer, och varje problem får brytas upp för att köra parallellt av en högt utbildad och mycket dyra, parallell programmerare.

Sekventiella CPU

Centralenhet (CPU) tar instruktioner från primärminne och avrättar dem en i taget. Efter att köra en instruktion, CPU blir nästa instruktion och fortsätter att köra instruktioner seriellt. Det kan göra något som programmeraren kan beskriva i en sekvens av instruktioner som datorn kan förstå. Det är inneboende följetong.

Parallella fördelar

Seriella bearbetning är som att använda en tvättstuga som har endast en tvättmaskin och torktumlare. Om du har en massa tvätt, tar det lång tid. Med tillräckligt många maskiner kan du göra massor av laster i ungefär samma tid som en. Det är dock inte alltid möjligt att bryta problem i delar som kan köras samtidigt. Om du summera eller söka igenom en miljoner nummer du kan bilda grupper av 1000 tal och behandla grupperna samtidigt på 1.000 processorer, efterbehandling 1000 gånger snabbare än på en processor. Andra uppgifter som att dividera två tal, måste utföras sekventiellt.

Parallella problem

Den första nackdelen med parallell computing är kostnaden. Bra seriell datorer börjar på ca £650. Parallella datorer starta på över 0,6 miljoner pund och gå upp--sätt upp. Programvara och utbildad programmerare för parallelldatorer är också dyrare. Även om ett problem kan delas i delar som kan köras på samma gång, kan det vara svårt att samordna alla delar.

Amdahls lag

Ett annat problem är på grund av Amdahls lag. Varje parallella program består av två delar: städning och problem bearbetning. Hushållning innebär samordning av flera processorer, medan problem bearbetning är själva uträkningen. Amdahls lag fastställs att procentandelen av tiden tillbringar varje processor på städning ökar med antalet parallella processorer. Konsekvensen av Amdahls lag är att det är opraktiskt att öka antalet parallella processorer bortom en viss punkt.