mynewspapers.net

Skillnader mellan vinglas & efterrätt glas

Skillnader mellan vinglas & efterrätt glas


Frestande och läckra desserter och viner serveras i en mängd olika glasögon. Varje typ av glas har en viss användning. De är speciellt utformade för en typ av vin, champagne eller en viss typ av efterrätt, som tiramisu eller glass. Minsta glaset är dessertvin glaset reserverade för flytande desserter, limoncello och port.

Form

Form av vinglas och dessert glas skiljer sig åt. Vinglas, oavsett om en Bourgogne eller en pinot grigio, har tre komponenter: basen, stam och skål. Stammen av ett vinglas är tillräckligt lång för att gripas för att förhindra uppvärmning vinet med handen. Dessert glas har kortare stjälkar.

Bredden på skålen

Skålar för vin glasögon är formade beroende på vinet som serveras i dem. Den mest anmärkningsvärda inslaget i alla vinglas är att toppen av skålen är alltid mer smal än den bredaste delen av skålen. Utsätta vinet till luft är ett viktigt inslag och skål former fastställa mängden syre. Dessert glas är motsatsen. Upp i skålen är alltid lika till den bredaste delen om inte bredare. Typisk brett skålar är för glass gör det lätt att ösa ut efterrätten.

Tjocklek

Vinglas görs oftast tunnare än dessert glas. Typ av kristallen används kan göra det tyckas som om glas vin är tyngre. Den tjockaste delen av glas vin är stammen, den tunnaste är toppen av skålen att underlätta dricka. Dessert glas tenderar att ha tjockare skålar eftersom den huvudsakliga användningen är att innehålla en efterrätt som kommer att konsumeras med en sked eller gaffel.

Syfte

Det huvudsakliga syftet med vinglas är att tjäna och innehåller och syresätta vinet för att ge den högsta smak och arom till gästen. Dessert glasögon är inte lämpade att syresätta viner och den tjocka kanten överst i skålen är inte tänkt för att dricka. Vinglas kan dock användas för att tjäna vissa desserter. De är användbara för enskilda portioner frukt, glass och tiramisu.