mynewspapers.net

Skillnader mellan lotuses & näckrosor

Skillnader mellan lotuses & näckrosor


Attraktiva växter som växer i fortfarande dammar och sjöar, näckrosor och lotusblommor ser lika ut men har några viktiga skillnader. Till att börja med är ett resultat av olika evolutionära utbildningsvägar. lotuses tillhör en mycket liten växt familj, medan näckrosor familj är stor och varierande. Lotuses har också utvecklat temperaturreglering förmågor saknas i näckrosor. Leaf struktur och människor är två andra viktiga skillnader mellan dessa växter.

Arter

Även om strukturellt likartade, tillhörde lotusblommor och näckrosor olika växtfamiljer. Familjen lotus, Nelumbonaceae, innehåller endast två arter: heliga lotus, en asiatisk infödd, och amerikanska lotus (Nelumbo lutea), född i Karibien och Nordamerika. Endast andra kända arter, Nelumbo aureavallis, är utdöd. Näckrosor ingår i familjen Näckrosväxter, som innehåller cirka 70 arter indelade i tre till sex grupper. Den största gruppen, Nymphaea, består av 35 arter av norra halvklotet näckrosor.

Värmereglering

Temperaturreglering förmågor är en viktig skillnad mellan näckrosor och lotusblommor. Till skillnad från en näckros, kan heliga lotus ändra dess blomma temperatur, att höja den till över 30 grader när blomman öppnar. Detta hjälper det släppa en insekt-locka doft. Lotuses behöver insekter att slutföra pollinering. Insekter livnär sig på pollen och nektar i blommorna, och också får från varm miljö förbättra deras äta, parning och flyger. Heliga lotus kan höja temperaturen i upp till fyra dagar när lufttemperaturen är 10 grader Celsius.

Lämnar

Lotusblommor och näckrosor har subtila skillnader i läge och strukturen i sina blad. Båda anläggningarna har brett, runda blad passande för kolsyra livsmiljöer, men näckros lämnar lie på vattenytan, medan lotus håller dess blad upp till 4 fot ovan. Näckros och lotus blad är också annorlunda-formade. De flesta näckrosor, utom de två arter som hör till det sydamerikanska släktet Victoria, har ett hack som löper från kanten till mitten av bladet. Lotus bladen är helt cirkulär.

Användningsområden

Till skillnad från näckrosor, heliga lotus är ett värdefullt livsmedel resurs, och odlas kommersiellt i Asien. Rötter, blad, stjälkar, blommor och frön är ätliga. Äts ofta i Kina, Indien och Japan, är skivade rötter stekt som chips, betade, rostad och kanderad. Traditionella kakor är fyllda med en pasta gjord från dess frön. Heliga lotus används också ofta som ingrediens i traditionell kinesisk medicin och har varit i odling i mer än 3000 år. Även om vissa inhemska människor äter näckrosor, är deras huvudsakliga värde som prydnadsväxter.