mynewspapers.net

Skillnaden mellan räkor & Jumbo räkor

Skillnaden mellan räkor & Jumbo räkor


Även om det kan verka som en enkel fråga, svaret på om det är skillnad mellan räkor och jumbo räkor är baserad på många faktorer. I världens mat är orden utbytbara. Beroende på vilket land du är i, räkor kan kallas räkor och räkor kan heta räkor. Även namnen kan få förvirrad, finns det vetenskapliga skillnader mellan de två varelserna.

Klassificering

Räkor och räkor är medlemmar i ordningen Decapoda, vilket betyder "tio ben," tillsammans med andra kräftdjur som krabbor, kräftor och hummer. Den största tekniska skillnaden mellan räkor och räkor är i deras gälar - räkor har lamellär eller platelike gälarna, medan räkor har dendritiska eller grenad gälar. För att göra saker lite mer förvirrande, är vissa varelser kallas räkor som Dublin Bay räkor faktiskt havskräftor, som är närmare släkt med hummer.

Matlagning villkor

På menyer, i kokböcker och kulinariska konversation, är orden "räkor" och "räkor" allmänt utbytbara. Medan många kockar använder "räkor" för att beskriva alla större versioner av skaldjur och "räkor" att beskriva mindre, är detta inte för alla. Lägg sedan till ordet "jumbo" i mixen, och frågan blir ännu mer förvirrande – det finns jumbo räkor och jumbo räkor, men ingen tydlig åtskillnad mellan två, och ingen garanti att man kommer att vara större än den andra.

I USA

Amerikaner använder ibland "räkor" för att beskriva stora arter av räkor, medan du använder termen "räkor" på sin egen att beskriva mindre arter, såsom bay räkor. Den överväldigande tendensen, är dock att använda ordet "räkor" med en storlek deskriptor framför den för att beskriva alla räkor och räkor. Räkor storlekar alltifrån extra liten; ca 65 till ett pund, att extra kolossala; cirka fem till ett pund, med jumbo faller någonstans däremellan. Namn och grad ändrar, dock så en "jumbo" räkor ett år kan bara vara en "stor" räkor nästa.

I andra länder

När du reser utomlands kan du märka en skillnad i sättet "räkor" och "räkor" används. I Förenade kungariket är den överväldigande preferensen att använda ordet "räkor" för att beskriva alla typer av räkor och räkor, oavsett vilken storlek, även om "räkor" är inte en oerhörd term och ibland används för att beskriva små räkor. I Australien, överraskande, säger ingen "sätta en annan räkor på barbie," därför att de inte använder termen "räkor" alls--alla räkor och räkor är kända som räkor, enligt Jumboprawn.com.