mynewspapers.net

Skillnaden mellan manliga & kvinnliga duvor

Skillnaden mellan manliga & kvinnliga duvor


Del som tillhör familjen, duvor visar några synliga skillnader mellan män och kvinnor beroende på Art. Släktet Columba är den vanligaste av alla, inklusive vilda och tama duvor. Det är inte lätt att observera skillnader mellan könen i de flesta duva arter, kan manliga och kvinnliga duvor variera i storlek, beteende, färgmönster och könsorgan.

Storlek

Manliga duvor är något större och mer robust än honorna. Dock är det ofta svårt att observera storlek skillnad mellan könen i inhemska och vilda arter, till exempel Turkiet-stora Victoria krönt duva (Goura Victoria), som är endemisk för nya Guinea. Huvudet formen kan hjälpa skilja hanar från Honor. I vissa arter har kvinnliga duvor smalare huvuden.

Färg

Hos vissa arter har vuxna män ljusare orange ringar runt kanten av deras irisar. Kvinnor har ofta ljus orange eller grönaktigt grå ögon. Tamsvin och viltlevande duvor med dominerande svart mönster och skimrande halsfjädrar är mer benägna att vara hanar. Ringduva (Columba palumbus) hanar har ofta lättare bröst jämfört med kvinnor. Endemisk till Fijiöarna, Ptilinopus victor är en art med distinkta färger mellan könen: män är lysande orange och honorna är gröna.

Könsorgan

Även om det enda externa könsorganet i både manliga och kvinnliga duvor är kloak, som också används för utsöndring, är inre könsorgan mycket olika mellan könen. Manliga duvor producera spermier i två testiklar, som blivit större under parningssäsongen. Kvinnor har bara en fungerande äggstock, som är kopplad till en lång slang kallas oviduct.

Beteende

Det bästa sättet att identifiera om en duva kön är att observera dess beteende. Under parningstiden, män göra en distinkt och långa ljud, båge på golvet och öppna deras svansar att göra en halvcirkel, medan kvinnor stå upprätt svullnad sin fjäderdräkt. Män också hackar cheferna för kvinnor.