mynewspapers.net

Skillnaden mellan kinesiska & indiska Jade sten

Skillnaden mellan kinesiska & indiska Jade sten


Jade har använts av människan i över 7 000 år och har en lång historia i både Kina och Indien. Ordet jade, härstammar från den spanska termen för ländryggen sten, "piedra de ijada," beskriver två olika typer av mineraler: nefrit och jadeit. Kina är känd för dess jadeit, och Indien är känt för dess nefrit, även om båda pärlor finns i båda länderna. Mineraloger skilja inte mellan två fram till 1800-talet när de identifieras varje mineral kristallstruktur. Stenarna är liknande i utseende och sammansättning och användes historiskt för konst, vapen, religiösa symboler och valuta.

Jadeit

Jadeit är ett silikat av natrium, aluminium och är mer sällsynt än nefrit och därmed mer ädla. Det finns i rosa, lila, vitt och en mängd andra färger, men det är vanligtvis förknippas med grönt. Endast är mycket sällsynta jadeit jämnt färgad; de flesta stenar är mjölkaktig i utseende och innehåller strimmor, blemmor eller svarta fläckar. Brister i stenen nödvändigtvis devalvera inte det och, i vissa fall unika märkningar öka dess värde. Polerad jadeit ser glasartad och glansig på ytan, oavsett dess inre färga.

Nefrit

Nefrit är ett silikat av kalcium och magnesium. Det finns i överflöd över hela världen, så det är mindre värdefullt än jadeit men används oftare. Nefrit kommer i en mörkare grön men finns i brunt, orange, vit och svart också. Det är något hårdare än jadeit och producerar en mer glänsande finish när huggen. Nefrit är ofta säljs på marknaden under det generiska benämna jade att få ett högre pris.

Kinesiska Jade

Den gamla kinesiska antog jade i flera aspekter av deras kultur, använder den på samma sätt som guld och diamanter i väst. De kallade det "yu," mening "royal gem," eftersom det var så värdefull och symboliserade de konfucianska dygderna visdom, rättvisa, medkänsla, ödmjukhet och mod. Jade användes till att göra religiösa figurer, konst, smycken, vapen och dekorera gravarna av kejserliga familjemedlemmar. Kineserna också tillskrivs symbolen för avvärja onda mystiska krafter och betecknas det som förbinder himmel och jord.

Indiska Jade

Hårdhet och hållbarhet av indiska jade gjorde det perfekt för vapen och verktyg, men det har inte njuta av samma andliga status som kinesiska jade. Indiska jade idag är vanligen skivad i tunna bitar och sedan ristade i smycken som säljs över hela världen. I denna form det anses inte vara värdefulla, men gamla eller antika nefrit konst, sniderier och smycken kan få ett högt pris på auktion. Alltid avgöra vilken typ av mineral, där det har skördats och när den var huggen innan du köper eller säljer jade.