mynewspapers.net

Skillnaden mellan en Havanese & tibetansk TerrierTibetansk terrier och Havanese är både långhåriga hundar av mindre storlek, och kan tyckas vara nästan identiska för ett otränat öga. Men när den undersöks noga, har dessa två raser tydliga skillnader i presentationen och personlighet. Dessa skillnader är inte bara intressant; de kan vara avgörande för någon som försöker välja mellan de två raserna som sällskapsdjur.

Temperament

Den största skillnaden mellan en Havanese och en tibetansk terrier är deras olika personligheter, enligt de normer för rasen beskrivs av American Kennel Club. Havanese är en lekfull och happy-go-lucky ras med ett sött temperament. Detta står i stark kontrast till den tibetanska terrier mer reserverade och försiktig personlighet. Denna skillnad beror på syftet med varje ras: tibetansk terrier var bred till vara en vakthund som en följeslagare, medan Havanese var originellt bred enbart för att vara en kamrat och lekkamrat.

Storlek

Även om både Havanese och tibetansk terrier är båda små raser, är Havanese kortare och lättare av två. Enligt AKC, tibetansk Terrier är generellt 14 till 17 inches lång och väger 8.16 till 13,6 kg., medan Havanese är 8 1/2 till 11 1/2 inches lång och väger 7-13 kg. Denna variation i storlek skiljer inte mycket, anses Havanese en leksak skapa, medan tibetansk terrier inte är.

Kappa

Både Havanese och tibetansk terrier har långa, flödar pälsar, tibetansk terrier pälsen tenderar att vara mycket tjock medan pälsen av en Havanese är tunn, jämförelsevis. Denna skillnad beror på historia och uppkomst av varje ras. Enligt AKC kommer tibetansk Terrier från de kalla, snöiga bergen i Tibet, där ett tjockt skikt var nödvändigt för att hålla den varm. Havanese härstammar från Kuba, där en tunn, ljus päls att isolera mot värme och sol behövdes, enligt den Havanese Club of America. Medan båda raser kräver regelbunden grooming, behöver tibetansk terrier mer frekvent borstning för att upprätthålla en trasselfria Rock, medan Havanese kräver mindre underhåll.

Bygga

Eftersom tibetanska terrier hade ursprungligen att navigera snötäckta berg, tenderar deras bygga att vara kompakt, muskulös och atletisk, med breda fötter som ursprungligen fungerade som en snöskor. Däremot tenderar Havanese att vara mager och smidiga, med ett studsande och flashiga sätt att flytta. Fötterna på en Havanese är inte proportionellt stora i jämförelse med tibetansk terrier.