mynewspapers.net

Skillnaden mellan en dsp & en mikroprocessor

Skillnaden mellan en dsp & en mikroprocessor


Digitalt Signalera processorer (DSP) och mikroprocessorer är kärnan i ett antal enheter som du använder varje dag. De är dock utformade för olika ändamål.

Funktion av DSPs

Skillnaden mellan en dsp & en mikroprocessor


DSPs är utformade speciellt för att utföra ett stort antal komplexa aritmetiska beräkningar så snabbt som möjligt, oftast i applikationer såsom bildbehandling, tal- och telekommunikation. DSPs är effektivare än general-purpose mikroprocessorer på att utföra grundläggande aritmetiska operationer, särskilt multiplikation. De finns i enheter som kräver snabb behandling av ljud- eller data i realtid, till exempel mobiltelefoner, DVD-spelare och digitalkameror.

Funktion av mikroprocessorer

Skillnaden mellan en dsp & en mikroprocessor


I datorvärlden, är snabbare alltid bättre. Dock är mikroprocessorer general-purpose enheter. De är utformade för att köra program som ordbehandlare, kalkylblad och webbläsare. Dessa är program där hastigheten är viktig men inte avgörande. Mikroprocessorer är kärnan i stationära datorer, bärbara datorer, netbooks och tablet-datorer.

Konvergens

Ökande mikroprocessor klockfrekvenser har aktiverat designers att införliva dem i program som en gång krävs en DSP. Dessutom möjliggör trenden mot flerkärniga processorer general-purpose processorer och DSP införlivas i ett enda chip.