mynewspapers.net

Skäl varför rökning bör tillåtas

Skäl varför rökning bör tillåtas


Under senare år har har många lagar stiftats förbud mot rökning på offentliga platser som restauranger, barer, parker och stränder. Supportrar motivera dessa förbud på grund av att både rökning och andning passiv rökning---, rök från någon annans cigarett---är skadliga för människors hälsa. Även om sådana lagar är välmenande, finns flera övertygande argument mot att öka spridningen av rökförbud och för att tillåta människor att röka med relativt få begränsningar.

Individuella friheter

Skäl varför rökning bör tillåtas


Amerikanerna är mästare i personlig frihet och känner starkt att de får leva som de väljer utan regeringen säger åt dem vad de kan eller inte kan göra, om det innebär att dricka alkohol, spel eller röka cigaretter. En person som faktiskt denna uppfattning är Robert A. Levy, en senior fellow i konstitutionella studier av Cato Institute, en frihetlig tankesmedja. Även om han är en rökare som stöder många förordningar om rökning, Levy stater, "de flesta rökförbud är skadliga. De är nyfikna, lägger näsan i blöt regeringen värst."

Andra skadliga beteenden tillåts

Förespråkare av rökförbud insistera att förordningar behövs för att skydda allmänheten från skadorna av rökning. Men är rökning förespråkare snabb att påpeka att andra skadliga beteenden är tillåtna. Alkoholkonsumtion är lagligt i alla 50 stater även om det är ansvarig för en hel del skada, inklusive berusad drivande dödsfall, hälsoproblem och alkoholism. Motståndarear av rökförbud hävdar att det är hyckleri att förbjuda människor från att röka samtidigt som man tillåter dem att dricka alkohol---samt för att frossa på godis och fet mat som kan orsaka diabetes och fetma.

Vuxna får välja själva

Ingen vettig människa skulle vilja föreslå att barn får röka. De flesta håller med om att rimliga lagar behövs för att förhindra minderåriga rökning. Men när människor når vuxen ålder, motståndare av rökförbud insisterar, de har rätt att fatta beslut själva---om det betyder rösta på deras favorit kandidat, han började militären eller röker.

Riskerna är diskutabelt

Medan de negativa hälsoeffekterna av rökning bevisas, är skadorna av passiv rökning mindre tydliga. Jacob Sullum, senior redaktör för anledning, en tidning utgiven av stiftelsen anledning, en libertariansk ordre public organisation, förklarar: "det finns inga bevis att kort, tillfällig exponering för passiv rökning har någon effekt på din chans att utveckla hjärtsjukdom eller lungcancer. ... [T] Han doser av gifter och carcinogener åskådare passivt absorbera är mycket mindre än doserna absorberas av rökare, förmodligen uppgående till en bråkdel av en cigarett om dagen."