mynewspapers.net

Skäl för ryckiga öga

Skäl för ryckiga öga


Om du någonsin upplevt en plötslig, upprepade rycka i dina ögonlock, kanske du har undrat vad som hände. Denna gemensamma erfarenhet kan spåras till olika orsaker. Lyckligtvis, ett enstaka ryckiga öga vanligtvis anger inte någon allvarlig bakomliggande problem.

Livsstil

Ett antal livsstilsfaktorer kan orsaka ögat rycka. Dricka mer koffein eller alkohol än du normalt förbrukar kan leda till ögat spasmer. Att vara överdrivet trött av brist på sömn eller fysisk ansträngning kan också orsaka tillfällig ryckningar. Rökning och retande ämnen, till exempel en fläck av damm eller en ögonfrans, är andra möjliga gärningsmän.

Godartade väsentliga blefarospasm

Godartade väsentliga blefarospasm är ett tillstånd som kan påverka båda ögonen och som orsakar okontrollerade lock rörelser. Läkare och forskare är inte säker på vad som orsakar detta villkor. Enligt Mayo Clinic, prekursorer till godartad väsentliga blefarospasm inkluderar konjunktivit (allmänt känt som "pink eye"), torra ögon, ljuskänslighet och blefarit (inflammation i locken).

Nervsystemet villkor

Även om det är ovanligt, kan kronisk öga ryckningar vara ett symtom på en allvarlig sjukdom som påverkar nervsystemet. Bells pares, som påverkar ansiktsbehandling nerver och muskler, är en av dessa sjukdomar. Dystoni är en sällsynt sjukdom som kan orsaka öga ryckningar, tillsammans med andra ofrivilliga muskelspasmer. Andra sjukdomar som orsakar ögon locket ryckningar, samt andra symptom som liknar Parkinsons sjukdom, kallas Parkinsonisms och kan utlösas av villkor som stroke, skallskada och encefalit.