mynewspapers.net

Ska jag äta en bakad potatis för att gå ner i vikt?För mycket av 1980 och 1990 var bakad potatis en stapelvara i hälsokost junkies, enligt Harvard nutritionist Walter Willett i sin bok "äta, dricka och vara frisk." I många fall skulle människor baka en potatis, sedan täcka den med smör, gräddfil, bacon bitar, ost och andra pålägg tills de äter kosten motsvarar en halv påse med chips. Även utan pålägg garanterar bakad potatis djupare undersökning om du anser dem för att förlora vikt.

Vikt förlust grunderna

Att förlora vikt är en fråga om tillämpad fysik, säger Oregon-baserade Fitnesscoach Ben Cohn. Om du bränner mer kalorier än du äter, förlorar du vikt. Om du äter mer än du förbränner, kommer du upp i vikt. Ur detta perspektiv är huvudfrågan huruvida bakad potatis är kaloririka eller kalorifattig jämfört med hur mycket du bör äta för att få god näring.

Kalori räkna

En vanlig bakad potatis utan dess hud eller något extra pålägg bär 57 kalorier per 1/2 kopp, eller 60g, portion, enligt TheCalorieCounter.com, en näring resurs webbplats. Det är bättre än vete bröd och apelsinjuice, vikt på 178 och 100 kalorier. Det är värre än morötter på 24 kalorier per 60g, sommar squash på 12 kalorier eller äpplen på 25 kalorier.

Nutrition

Enligt Willett är bakad potatis kort på näring. Även om vete bröd bär nästan tre gånger så många kalorier per gram, måste du äta fem gånger så mycket bakad potatis för att få samma mängd järn, ännu mer för en lika stor mängd kalcium. Även potatis ger några kalorier jämfört med vissa livsmedel, bära dessa kalorier lite näring med dem - vilket betyder att du skulle behöva äta mer kalorier för att få samma näring.

Blodsocker spikar

Willett noterar att kolhydrater i en bakad potatis är lätt för kroppen att smälta. Detta innebär att den energi som lagras i en bakad potatis får levereras till blodet på en gång, i en socker rush Willett beskriver som liknar den som av att äta en chokladkaka eller en sked av råsocker. Denna brådska leder oundvikligen till en brant nedgång i ditt blodsocker, vilket leder till känslor av hunger och sug efter snacks. På detta sätt, kan bakad potatis skada din kost genom att trycka dig mer mellanmål mellan måltiderna.

Expert insikt

Cohn, säger svaret på om man ska äta bakad potatis för att gå ner i vikt beror på vad du för tillfället äter. Om din kost består mestadels av snabbmat, kan chips och läsk, flyttar till bakad potatis vara en förbättring. I jämförelse med en kost bestående av magert protein, bladgrönsaker och en rejäl portion frukt, är bakad potatis planen dock inte en vinnare.