mynewspapers.net

Självsäkerhet färdigheter hos barn

Självsäkerhet färdigheter hos barn


Självsäkerhet är ett lärt sig social färdighet som föräldrar kan lära sina barn. Professor Johnny Matson vid Louisiana State University beskriver flera studier där självsäkerhet har framgångsrikt fått att lära barn: utbildningen hjälpt barnen att hålla ögonkontakt när man talar med andra barn och vuxna, och antalet interaktioner som negativ peer minskade också. Som förälder kan du hjälpa ditt barn utveckla påstridig färdigheter för att uppnå sunda relationer.

Säga nej

Självsäkerhet betyder att ett barn kan säga "nej" utan att vara oförskämd eller aggressiv, och uttrycka sina åsikter på ett lugnt sätt utan att känna sig pressad att tänka eller agera på ett visst sätt. Säga "nej" utan att känna sig påtvingad eller försöker dominera någon annan hjälper ett barn att stå upp för sina rättigheter, och behandla andra barn med respekt.

Mänskliga rättigheter

Teorin bakom självsäkerhet--baserat på mänskliga rättigheter--säger varje barn har rätt att behandlas med respekt och rätt att säga "nej" utan att känna sig skyldig. Barn har också rätt att göra misstag. Bra förebilder är specifika och lugnt när man talar med barn och ingripa i konflikter mellan yngre barn på ett självsäkert sätt. Föräldrar kan uppmuntra barnen att lösa problem på ett sätt som mer positiv och bestämd och låt äldre barn föreslår lösningar och copingstrategier.

Behandling av andra

Ett barn svarar på andra barn med passivitet, aggression eller självsäkerhet. En passiv svar innebär att ett barn behandlar andra barns önskemål som viktigare än hans egen, agerar på ett sätt som blyg och svag. Ett aggressivt svar--kan när ett barn tycker att hennes rättigheter betyder mer än andra barns rättigheter--leda till konflikter och oförskämd beteende. En bestämd reaktion innebär att ett barn respekterar andra barn samt själv, och går från provocerande situationer.

Självsäkra färdigheter

Vuxna kan använda mjuka leksaker, dockor eller marionetter för att demonstrera "Du" och "I" meddelanden. Leksaker kan spela upp en scen där de säger "nej" i en rad vardagliga situationer utan att vara oförskämd eller medelvärdet. Ögonkontakt rankas som en viktig färdighet för självsäker; spela spel där du hålla ögonkontakt medan talar ger ditt barn en möjlighet att öva.

Tala om känslor

Ett barn kan agera på ett självsäkert sätt och ändå inte få vad hon vill, eftersom hon inte kan styra någon annans beteende eller reaktioner. Kommunikationsförmåga hjälpa ett barn att ta itu med och prata om situationer där ett självsäkert sätt inte åstadkomma önskat resultat. En stark vokabulär--utvecklats genom att läsa och att läsa till - hjälper barnet att uttrycka sina känslor och vill ha.