mynewspapers.net

Shakespeares sju skeden i livet

Shakespeares sju skeden i livet


Shakespeares sju stadier av liv visas i komedin "As You Like It," sannolikt skriven omkring 1600 och utkom första gången 1623. Handlingen innebär delvis en hertig som har varit störtas från makten. I landsförvisning åtföljs han av den melankoliska Jaques. Jaques levererar tal som börjar med "hela världen är en scen", och beskriver de sju stegen i en människas liv, från barndom till tonåren, ung vuxen ålder, medelåldern och åldrande och död hjälplösa dagar. Tal visas i akt II, scen 7 i leken. Innan de sju stadierna beskrivs, Jaques säger: "hela världen är en scen, och alla män och kvinnor bara spelare; de har sina utgångar och deras ingångar, och en man i hans tid spelar många delar, sina handlingar att vara sju åldrar."

Steg 1: barnet

"Vid första barnet, mewling och Spy i sjuksköterskans vapen."

Etapp 2: skolpojke

"Och sedan den gnällande skolpojke, med sin skolväska och lysande morgon ansikte, smygande som snigel, motvilligt till skolan."

Steg 3: älskare

"Och sedan älskare, suckande som ugn, med en bedrövad ballad, gjorde att hans älskarinna ögonbryn."

Steg 4: soldat

"Sedan en soldat, full av konstiga eder och skäggiga som pard, svartsjuk ära, plötslig och snabb i gräl, söker bubbla rykte, även i den kanonen mun."

Steg 5: rättvisa

"Och sedan rättvisan, rättvis runda mage med bra kapun fodrad, med allvarliga ögon och skägg av formella cut, full av kloka sågar och moderna fall. och så han spelar sin roll."

Steg 6: Hög ålder

"Sjätte Ålder Skift, in i lean och toffel skulle pantalonger, med glasögon på näsan och påse på sidan, hans ungdomliga slang, väl bevarat, en värld för bred, för hans krympta skaft; och hans stora manlig röst, vända igen mot barnslig diskant, rör och visslar i hans ljud."

Steg 7: Demens och närmar sig döden

"Sista scenen av alla, som slutar denna konstiga händelserik historia, är andra barnslighet och enbart glömska, sans tänder, sans ögon, sans smak, sans allt."

Betydelsen av tal

Raden "hela världen är en scen" är en av de mest citerade av Shakespeare. "Scenen" refererar till har nyanserad betydelser. Det första finns de bokstavliga skeden av livet, från spädbarnstiden till döden. Sedan finns det metaforen att mänskligheten är bara utför en förutbestämd roll som en del av en större produktion. Våra roller, Shakespeare tycks vara skriftlig, till stor del inte är av vårt eget beslutsfattande. Mänskligheten följer en liknande väg, och oavsett hur vi handlar våra delar--våra liv--vi alla hamnar samma: i "ren glömska." Tal är ett mörka ögonblick är vad annars anses vara en komisk lek och kontrasterar optimism i andra tecken med nederlag, dour Jaques.