mynewspapers.net

Selektiv avel av nötkreatur

Selektiv avel av nötkreatur


Selektiv avel av nötkreatur har det skett under århundraden, eftersom jordbrukare som föder upp boskap för att betona vissa attribut. Jordbrukarna rasen selektivt genom att specifikt orsaka två djur med fördelaktiga attribut att para. Jordbrukare kan även använda artificiell insemination så korna föder upp. Under flera generationer hoppas bönder kunna skapa en ras av nötkreatur som har dessa önskade attribut. Jordbrukare kan föda upp nötkreatur för sitt kött, mjölkproduktion eller ens för aggressivitet.

Nötkött

Den belgiska blå är ett klassiskt exempel på en art selektivt bred för nötköttsproduktion. Belgisk har blå en särskild genmutation som främjar muskeltillväxten. Belgisk blå boskap, sedan, producerar betydligt mer kött än många andra typer av boskap, och kan växa till mycket stora storlekar. I själva verket belgisk blå kalvarna är så stora att de vanligtvis måste tas från sin mammas livmoder med kejsarsnitt snarare än naturligt.

Mejeri

Många raser finns som betonar mjölkproduktion. I själva verket har selektiv uppfödning av boskap för mjölkproduktion blivit så specialiserade att jordbrukarna kan förutsäga fett och proteinhalt mjölken baserat på rasen av ko. Den Holstein rasen av ko, med dess berömda svarta och vita fläckar, kan producera upp till 3.260 gallon mjölk per mjölk cykel av 305 dagar, som fungerar ut till mer än 10 gallon av mjölk om dagen.

Traditionella

Highland cattle rasen av Skottland är världens äldsta registrerade boskapsras, och grundades officiellt 1884. Snarare än att främja produktion av mejeriprodukter eller nötkött, highland boskap har fötts för att bevara naturliga egenskaper av vilda djur. Dess härdig art, minimalt underhållsbehov och motstånd mot sjukdom gör det till ett populärt val för selektiv uppfödare att införliva i sina linjer. Medan highland rasen inte var bred med nötköttsproduktion i åtanke, har samtida efterfrågan, lowfat kött gjort highland rasen, som har mycket lite fett innehåll i förhållande till andra raser, allt populärare.

Fighting

Spanska sporten tjurfäktning kräver en aggressiv, stridslysten bull. Därför, spanska herdar har fött upp den spanska kämpar tjuren särskilt för att understryka aggression. Denna tjur, ofta lean, muskulösa och en mörk brun eller svart färg, är konsekvent stridslysten i tjurfäktning ringar. Eftersom det inte är föds upp för nötköttsproduktion av, är det mycket snabbare och mindre än andra typer av tjurar.