mynewspapers.net

Sätt att inkludera gurkmeja i kosten

Sätt att inkludera gurkmeja i kosten


Gurkmeja har sitt ursprung i södra Asien och nu är uppskattad över hela världen för dess smak och hälsa fördelar. Gurkmeja har traditionellt använts för att behandla hudsjukdomar, matsmältningsproblem, gemensamma frågor och problem med levern, även om det behövs mer forskning i denna ljusa gula krydda hälsa egenskaper. I köket fungerar gurkmeja bra med ett brett utbud av rätter, inte bara de indiska och kinesiska rätter som gör den en krampa ingrediens. Gurkmeja är lätt tillgängliga i pulverform, men specialitet matvaror kan också bära hela roten, som du kan riva hemma själv.

Curry

När de flesta människor tänker på gurkmeja, curry gäller att tänka först. Ursprungligen, curryrätter var utformad som en välsmakande sätt att få människor att äta gurkmeja, som ansågs ursprungligen en medicinalväxt. Moderna curryrätter Använd gurkmeja som aromämne i sin egen rätt. Vara försiktig, men eftersom många kommersiella curry förpackningar inte faktiskt innehåller gurkmeja. Istället för att förlita sig på paketerade curry mixar, göra din egen med pulveriserat gurkmeja och koriander eller kummin.

Grönsaker

Gurkmeja lägger en aningen kryddig smak och lysande gul färg till stuvad blomkål, men det par också fint med stuvade morötter eller squash. Sauterade och wokade grönsaker fungerar också bra med gurkmeja. Kasta en matsked eller två i pannan medan matlagning gröna bönor, broccoli, lök, mange tout eller tofu. Gurkmeja kan också användas på ugnen-kokta rotfrukter som potatis, morötter och rovor.

Kött och sidor

Som en del av en torr gnugga på kött före rostning dem kan du använda gurkmeja. Helt enkelt blanda gurkmeja, spiskummin, paprika och vitlök pulver och rulla lite kyckling, lamm, nötkött eller fläsk i blandningen innan tillagning. Gurkmeja antimikrobiella egenskaper gör det en utmärkt marinad ingrediens, också. En gurkmeja beläggning kan förbättra smaken av grillad, bakad eller stekt fisk. För en klassisk indisk sida skålen, skapa gult ris genom att lägga till gurkmeja kokvattnet. Nudlar och hirs är andra smårätter som fungerar bra med gurkmeja.

Frukost

Att lägga till gurkmeja till dina ägg till frukost kan vara ett bra sätt att få del av denna välgörande krydda i början av din dag. Scrambled ägg går bra med gurkmeja eller du kan blanda gurkmeja i en omelett tillsammans med ett urval av hälsosamma sauterade grönsaker som paprika, lök och tomat. Använd ca 1/2 tsp. för varje 1 till 2 ägg. Sauterade eller andra frukost potatis är en annan tidig morgon maträtt som går bra med gurkmeja.