mynewspapers.net

Rust & tvätt Soda

Rust & tvätt Soda


Rostig järn och stål verktyg kan rengöras genom en elektrolytisk process med tvätt soda som elektrolyt. En person med grundläggande kunskaper om el och kemi kan konstruera en maskin av billiga delar att ta bort järnoxid rost från verktyg, delar av utrustningen och järn antikviteter. Genom att observera korrekta säkerhetsåtgärder och efter effektiva förfaranden, kan rostiga föremål återställas på mycket liten kostnad.

Rengöring av rostiga järn och stål

När järn eller kol stål, i stället för rostfritt stål, utsätts för luft och fukt, börjar en elektrokemisk process konvertera ytbehandlalagrarna av metall till järnoxid, eller rost. Någon trädgårdsmästare som har lämnat en spade utanför i trädgården några daggiga nätter har sett denna process i aktion. Om rosten inte är ren, fräter det så småningom hela vägen genom metallen. Rost kan rengöras med flera metoder. Skrapa eller blötläggning i en mild syra såsom vinäger kan ta bort rost, men dessa metoder kan skada några detaljer i den bit som ägaren vill rädda. För rengöring av rost från antikviteter och andra objekt med konstnärliga detaljer som måste bevaras, är använda elektrolys en bättre metod. I elektrolys leds en svag elektrisk ström genom den bit som ska rengöras för att vända den elektrokemiska process som orsakade rost. Elektrolys kommer att återställa några av metallen till sitt ursprungliga skick medan resterande rost lätt ta bort mekaniskt.

Säkerhetsöverväganden

Bygga och driva en elektrolytisk rost avlägsnande maskin innebär att arbeta med verktyg och elektricitet, som kan vara farliga om de inte används korrekt. Alltid bära skyddsglasögon när du arbetar med verktyg eller potentiellt flyktiga kemikalier. Fungera inte med elektriska kretsar utan en förståelse för grundläggande elsäkerhet praxis. Elektrolytisk set-up innebär ett alkaliskt flytande elektrolyt av vatten och tvätt soda, som leder ström, så se till att hålla den i elektrolyten behållaren. Rensa upp spill och se till hela arbetsområdet är torr innan du ansluter den elektriska utrustningen till maskinen. Anslut alla delar att slutföra kretsen innan du aktiverar strömförsörjningen. Elektrolytiska processen släpper väte och syre, som båda brännbara gaser, så alltid arbeta i ett väl ventilerat utrymme från möjliga gnistor eller öppna lågor som en varmvattenberedare eller ugnen pilot ljus.

Grundläggande material krävs

För att inrätta en elektrolytisk rost avlägsnande system kräver bara några grundläggande delar och levererar. En 5-gallon plast hink eller plast tvätt badkar kan användas som fartyget för att hålla anod, katod och elektrolyt. Alligator clips och koppartråd kommer att användas för att ansluta delar av kretsen. En likström batteriladdare kan användas för strömförsörjningen. En stor bit av skrot järn eller stål kommer att användas som den positiva elektroden eller anod medan den bit som ska rengöras fungerar som negativ elektrod eller katod. Elektrolyten är alkalisk vätska anoden och katoden är nedsänkta i att slutföra elnätet som dem emellan. Tvätt soda blandas med vatten fungerar som elektrolyt.

Funktion

Elnätet är inställd med batteriladdaren som strömförsörjningen. Den positiva Polen på nätaggregatet är ansluten till anoden och den negativa terminalen är ansluten till katod, som är den rostig rengöras. Anoden och katoden är nedsänkta i elektrolyten består av vatten och tvätt soda. Batteriladdaren ger en svag likström genom systemet. Elektrolytiska processen tar bort syreatomer från järnoxid i rost på den bit som städas, lämnar ooxiderade järn eller stål bakom. Komplett reningsprocessen kan ta många timmar med en svag elektrisk nuvarande.

Överväganden

Efter elektrolys är klar, måste lappa rengörs knapriga flingor som kan tas bort för hand eller med en stålborste eller annat verktyg. För att slippa rost återkommer snabbt, är det bäst att avsluta rengöring bit medan det är nedsänkt i varmt vatten. Efter alla rost rester tas bort, bör lappa tas bort från det varma vattnet och torkade snabbt, följt av en ljus beläggning av olja eller andra förening att hämma nya korrosion.