mynewspapers.net

Royalties & licensiering avtalI musikbranschen tjäna låtskrivare pengar med deras låtar genom royalties och licensavtal. Royalties är pengar betalas till en låtskrivare när någon annan utför eller sänder sin sång. Licensavtal är avtal mellan en låtskrivare och andra företag eller privatpersoner som är villiga att betala pengar, ofta på framsidan, för användning av en låt i ett projekt som en film eller reklamfilm.

Royalty typer

Det finns sju typer av royalties. Mekaniska royalties kommer från sålda artiklar som innehåller en låt, inklusive CD-skivor och nedladdningar. Prestanda royalty komma från direktsända eller inspelade sändningar av en låt som på radio eller i en nattklubb. Skriv ut royalties kommer från försäljning av noter. Digital royalties kommer från digitala överföringar som via satellit-radio och mobiltelefoner. Grand royalties kommer från liveuppträdande av en låt i en teatralisk produktion. Utländska royalties kommer från försäljning av en låt i andra länder. Synkroniseringen royalties kommer från användning av en låt i visuell media som filmer, TV-serier, reklam eller TV-spel.

Överväganden

Professionella låtskrivare med ofta prestanda rättigheter organisationer för att hjälpa dem att samla in royalties. I Förenta staterna är de tre viktigaste prestanda rättigheter organisationerna ASCAP, BMI och SESAC. En låtskrivare kan gå endast en av dessa organisationer som författare eller, om inte loggat en musik utgivare eller posten etikett, som kombinationen författare och utgivare. Prestanda rättigheter organisationer spåra sång användning, samla in royalties från programföretagen och betala royalties till låtskrivarna.

Licenstyper

Licensavtal redogöra allmänt avgifter till en låtskrivare innan en sång används offentligt tillsammans med dess användningsvillkor. Exempelvis kan en filmare förhandla en synkronisering licens med låtskrivare som inkluderar en avgift betalas till låtskrivaren för synkronisering rättigheterna till hans sång. Filmaren skulle sedan förhandla en master användarlicens för användning av den specifika inspelningen av sången med den person eller det företag som producerade och spelade in sången, om inte låtskrivaren själv.

Erbjudanden

Erbjudanden varierar kraftigt. Många faktorer påverkar hur mycket pengar är förhandlade i licensavtal eller samlas i royalties. Ett licensavtal med en stor filmstudio att använda en hitlåt från en berömd konstnär som signaturmelodi i en film kan innebära hundratusentals dollar i avgifter och royalties. Ett licensavtal med ett lokalt företag med en låt från en lokal låtskrivare på en radio marknadsföring kan innebära bara några hundra dollar.

Rättigheter

Låtar kan vara licensierade för exklusiv eller icke-exklusiv användning. Exklusiva licenser innebär ofta högre licensavgifter eftersom låtskrivaren är begränsad från att använda låten på något annat sätt än vad licensen dikterar. Icke-exklusiva licenser är vanligare och brukar innebära mindre licensavgifter eftersom de tillåter låtskrivare att fortsätta att göra vad hon vill med låten, även fritt licens sången till andra. Vanligtvis är recensioner den låtskrivare advokat varje avtal som omfattar licensiering eller royalties.