mynewspapers.net

Röd ceder och termiter

Röd ceder och termiter


Cedar virke har länge varit uppskattad för sin hållbarhet i utomhusbruk som däck och möbler, samt dess insektsresistenta egenskaper. Stark doft av ceder kan avskräcka insekter, däribland termiter, från grävande i trä. Några insekt kolonier som klarar att ockupera och konsumera trä kan orsaka allvarliga skador på strukturen. Så småningom, dock kan intag av trä vara dödliga för insekter.

Cedar identifiering

I Nordamerika, kan röd ceder referera till två olika arter, båda tillhör gruppen av växter kallas Cupressaceae. Västra röd ceder (Thuja plicata) är ett stort träd som växer längs Stillahavskusten. Det växer bäst i milt till svala klimat där marken är våt och näringsrika. Vissa bestånd av dessa träd kan vara flera hundra år gamla. Östra röd ceder (Juniperus virginiana) är en liten vintergröna träd som växer i centrala USA sträcker sig till Atlantkusten och i östra Kanada. Den producerar blå bär som utvecklar till mognad till hösten.

Cedar användningsområden

Röd ceder och termiter


Röd ceder är resistent mot röta och lätta, vilket gör den lämplig för trädäck, staket, bältros, ytterväggar och utomhus möbler. Det är också en uppskattad trä i nordamerikanska aboriginska kulturer. De använder trä från trädet för kanot, paddlar och virke och bark för att göra rep och korgar. Cedar oljor kan extraheras för att användas i läkemedel och insektsgifter.

Termiter

Röd ceder och termiter


Termiter hör till insekter kallas Isoptera. Detta är en liten grupp med ca 2.100 arter över hela världen. Det finns fyra familjer av termiter i USA med cirka 41 arter. De är ofta misstas för myror men är en helt annan grupp med olika kroppstyper. Termiter är liten, mjuk arbetsföra och allmänt ljus färg. De lever under jorden eller i trä, deras typiska näringskälla. Efter parning, är queen's huvudsakliga funktion att lägga ägg. Hennes mage blir stora och utökade och hon har matas av arbetstagaren termiter.

Termit skador

Dessa insekter är ekologiskt viktiga eftersom de bidrar till att bryta ner döda träd; men kan de vara mycket skadligt för träkonstruktioner. Termiter skriver normalt trä som är i kontakt med marken. När upprättats kan de ihåliga ut balkar och möbler med inga yttre tecken på skador. Det är bara tills vikt tillämpas för det angripna träet att förstörelsen blir uppenbar. Termiter har varit kända för att angripa ceder, men efter bara några månader, det ockupationen visar dödlig.