mynewspapers.net

Rengöringsmetoder: Sterilisering & desinfektionsmedel

Rengöringsmetoder: Sterilisering & desinfektionsmedel


Även om sterilisering och desinfektion används ofta omväxlande, har varje ord en annan betydelse. Sterilisering medför förstörelse av alla mikroorganismer, medan desinfektionsmedel döda vissa men inte alla mikrober. Allmänt, desinfektionsmedel är tillräcklig för hemmabruk; sterilisering är vanligtvis bara nödvändigt i en medicinsk eller lab miljö.

Funktioner

Sterilisering i medicinsk inställningar eller i labs är bäst uppnås med en autoklav, en enhet som utsätter instrument eller glasvaror för högt tryck, hög temperatur ånga. En tryckkokare kan också fungera som ett slags autoklav; instrument kan alternativt kokas i tvättmedel. När städning i hemmet, men det finns ingen anledning till att sterilisera ytor helt eftersom det primära målet är att döda skadliga mikrober, och de flesta desinfektionsmedel är tillräckligt för detta ändamål.

Typer

Vanliga desinfektionsmedel för hemmabruk är isopropylalkohol, natriumhypoklorit (blekmedel), tinktur av jod och väteperoxid. Några av dessa kemikalier används också i labs, förutom formaldehyd, fenol derivatinstrument och etylenoxid. Blekmedel är ett bra rengöringsmedel och en av de mer effektiva desinfektionsmedel när det gäller dess dödande effekt, är det också en potent öga och hudirriterande som är giftigt vid förtäring. Alla de andra kemikalierna har sina egna fördelar och nackdelar.

Överväganden

Alkohol är effektivt mot en mängd olika bakterier men kan irritera sår och avdunstar snabbt. Jod tinkturer döda många bakterier och sporer men kan färga huden och irritera sår--det är också giftigt vid förtäring. Väteperoxid är ett bra desinfektionsmedel för sår, men mänskliga celler och många bakterier innehåller ett enzym som kallas katalas som orsakar det att bryta ner snabbt. Formaldehyd och eten oxid är mycket potent, vanligt i labs, men giftig och olämpliga för hemmabruk. Desinfektionsmedel som blekmedel eller alkohol är i allmänhet bra för de flesta rengöring program.