mynewspapers.net

Prydnads banan plantskolevΣxter & vård

Prydnads banan plantskolevΣxter & vård


Prydnads bananplantor kan vara en attraktiv tillägg till blomsterrabatter och trädgårdsområden i varma klimat men kan även odlas som en krukväxt i mer tempererade områden. Rätt skötsel av anläggningen kommer att hjälpa den växa till en frisk vuxen växt som kan även producera frukt eller suckers för nya banan plantskolevΣxter.

Typ

Ensete maurelii "Red Abessinier" är en av många typer av prydnadsväxter bananplantor. Denna särskilda växt växer naturligt i de höga bergen i Östafrika.

Funktioner

Ensete maurelii är en mycket stor dekorativ banan träd som är härdig i USDA plantering zoner 8 till 10. I varma klimat, kan det växa till en höjd av 18 fot med blad så länge som 10 fot. Den växer bara till 8 fot eller mindre i USDA plantering zoner 8 och 9. Denna prydnadsväxter växer snabbt men blomma inte lätt i norra zoner. Frukten av detta träd är inte ätlig.

Förökning

Ensete maurelii kan startas med frön, men det är sällan framgångsrikt--endast 1 i 10.000 kommer att gro (för bästa resultat, Blötlägg fröna i varmt vatten i åtta till 10 timmar precis innan man planterar dem). Förökning sker normalt genom vävnadsodling under laboratorieförhållanden eller genom att klippa den vuxen växten ner till marken, vilket tvingar rotskott att växa.

Krav

Dessa växter måste vattnas ofta--inte låta dem torka ut mellan vattningarna. I en trädgård, de torkar snabbare än växterna runt dem och kommer att behöva vattnas separat för att hålla jorden fuktig. Gödsla regelbundet med ett balanserat gödselmedel. Ensete maurelii växer bäst i en god kvalitet krukväxtjord som dränerar väl. Den föredrar ett pH-värde mellan 5,5 och 6,5. Sätta i ett soligt varmt läge men hålla växten ej heta direkt solljus. Det växer bäst vid temperaturer över 20 grader C, bo med dagstemperaturer når 80 till 95. Placera inte växterna för nära varandra eller nära andra växter som kommer att blockera deras ljus. För mycket skugga kommer att orsaka dem att nå för ljus, som gör stammen lång och svag. Dålig belysning kan också orsaka bladen till gult eller stänga av färgerna.

Försiktighet

Bananplantor måste skyddas från frost. Flytta anläggningen inomhus under höst och vinter om möjligt och behålla det som en krukväxt i ett varmt soligt rum. Det kan också lagras vilande under vintermånaderna i ett läge där temperaturen inte kommer att sjunka under fryspunkten. Om möjligt hålla temperaturen över 12,2 grader C och vatten det mindre ofta. Låt jorden att bli lite torrt mellan vattningarna.