mynewspapers.net

Proffsen & nackdelar med genetiskt modifierade livsmedel

Proffsen & nackdelar med genetiskt modifierade livsmedel


Termen "modifierad/modifierat genetiskt" eller GM, hänvisar till grödor som har ändrats i ett laboratorium för att förbättra sina önskade egenskaper. Förändringen inträffar genom anläggningens DNA. Till skillnad från hybrid avel, som är ett naturligt sätt att förbättra och stärka en växt ras, kan genetiska modifieringar skapa förändrade växter snabbt och korrekt i labbet. Genetiskt modifiera mat är ett mycket omtvistat ämne med mycket oro hos allmänheten eftersom det har varit oavsiktliga negativa konsekvenser på miljön till följd av bio-engineered grödor.

Nutrition

En av de vanligaste argumenten för genetiskt modifierade livsmedel är att det tillåter forskare att ändra grödor för att öka nivåerna av näringsämnen i växter. Att lägga till ytterligare nutritive värden till grödor erbjuder en enorm förmån att fattiga samhällen över hela världen. Till exempel, i vissa länder i tredje världen lever många fattiga människor på ris som en främsta stapelvara i kosten. Genom att genetiskt modifiera ris för att öka mängden beta-karoten och järn, kan forskare eventuellt minska nivåerna av undernäring i dessa fattiga områden.

Högre skördarna

En annan potentiell fördel av genetiskt modifierade livsmedel är att jordbrukarna kan öka deras avkastning. Som befolkningen fortsätter att öka, att att se till att det finns en tillräcklig livsmedelsförsörjning vara en viktig fråga för regeringar. Eftersom grödor kan vara genetiskt modifierad för att stå emot kyla och torka, tidigare görs ogenomförbar mark tillgänglig att odla grödor. Dessutom, sedan den genmodifierade grödor är sjukdom-resistent och pest motståndskraftig, mer grödor överleva för att skörda.

Miljöhänsyn

En viktig kritik av plantering av genetiskt modifierade grödor är att det kan finnas oavsiktliga skador på miljön. Efter odling av genetiskt modifierad majs planterades, fanns det till exempel en betydande ökning av dödligheten bland monarken fjärilar. Medan fjärilar inte äter havreväxten, lever de på milkweed. Pollen från majs växter blåste i vinden och landade på angränsande milkweed växter. När fjärilar konsumeras pollen, dog de. Det finns för närvarande inget sätt att exakt förutsäga de miljömässiga konsekvenserna av plantering genetiskt modifierade grödor.

Oro för hälsan

Miljöaktivister och hälso-och sjukvårdspersonalen har uttryckt en växande oro för att genetiskt modifierade grödor kan påverka människors hälsa negativt. Exempelvis kan personer med mutter allergier har en negativ reaktion på genetiskt modifierade grödor där en mutter gen har införts. Dessutom kommer genetiskt modifierade grödor så småningom korsbefruktas med icke-modifierade grödor, vilket gör det omöjligt för människor att göra val att undvika sådana grödor. Tills de långsiktiga effekterna av att konsumera genetiskt modifierade grödor har studerats, blir det svårt att urskilja om växterna orsaka skada på människor.