mynewspapers.net

Problem med finmotorik vid 4 års ålder

Problem med finmotorik vid 4 års ålder


Fysisk utveckling omfattar grov och fin motorik. Finmotorik medför mindre och mer detaljerade rörelser, men de flesta innebär en barnets förmåga att använda händerna. Barndom, särskilt mellan 3 och 5, är en tid av snabba framsteg i utvecklingen av finmotorik. Det kräver tid, tålamod och massor av praxis. Det finns vissa barn, vid en ålder av 4, som har problem att utveckla deras finmotorik av olika skäl, och det finns aktiviteter som kan hjälpa vissa barn stärka sin finmotorik.

Finmotorik utveckling

Finmotorik kräver mindre, mer intrikata rörelser med händer, fingrar, handleder, tår och fötter, läppar och tunga. Finmotorik omfattar följande: visuell motorik, som kräver samordning mellan barnets visuella färdigheter och händerna. Grapho-motor kunskaper eller någon uppgift som innebär ett skriftligt verktyg, såsom ritböcker; och motor planering, ett barns förmåga att samverka framgångsrikt med den fysiska miljön och planera, organisera och genomföra obekant motoriska aktiviteter. Enligt webbplatsen för hela familjen bör 4-åriga barn kunna slutföra sådana uppgifter som strängarna små pärlor, bygga ett torn av 10 eller fler block, en skrift redskapen med tre fingrar, dressing och avklädning samt ritning en person med ett huvud, fötter och kropp.

Bidragande faktorer till fina Motor kompetensutveckling

När man överväger en 4-årig barnets finmotorik, bör flera faktorer beaktas. Ett barns koncentrationsförmåga kan påverka ett barns förmåga att slutföra aktiviteter. Till exempel de med ADHD, ett tillstånd som ofta diagnostiseras i förskolan i skolåldern, ibland har problem med att utveckla finmotorik helt enkelt eftersom de är intresserade att gå vidare till nästa aktivitet. Sensorisk integration är en annan faktor som bör beaktas. Sinnen ta in information från omgivningen och ordna det på ett sätt som kroppen kan använda. Detta inkluderar de fem sinnena, men också rörelse avkänningen och position i rymden. Obalanser i sensorisk integration kan leda till över- eller under känslighet. Till exempel hitta vissa barn ljusen besvärande, medan andra barn är känsliga för höga ljud. Dessa kan påverka ett barns förmåga att utföra fysiska aktiviteter och kan störa fysiska utveckling.

Sjukdomar och åkommor

En rad sjukdomar kan begränsa en 4-årig barnets förmåga att utveckla och utföra uppgifter som kräver användning av finmotorik. Genetiska sjukdomar inkluderar muskeldystrofi, cerebral pares och olika neurologiska sjukdomar. Vid cerebral pares påverkar en serie av hjärnan villkorar del av hjärnan som styr muskel samordning. Andra villkor som begränsar utvecklingen av finmotorik i små barn är sensorisk integration dysfunktion och hjärnan skada.

Åtgärder för att förbättra finmotorik

Fin motor kompetensutveckling i 4-åriga barn svårigheter kan uppmuntras genom hantverk, pussel, spela med byggstenar och hjälpa föräldrar med bakning. Enligt webbplatsen hela familjen stimulerande aktiviteter för 4-åriga barn inkluderar följande: manipulation aktiviteter inklusive använder spela degen, gängning pärlor och klippa med sax; sensoriska aktiviteter som fingerfärg och plocka upp små föremål med fingrar; och verksamheter att utveckla stabilitet med hängande på lekredskap att utveckla styrkan i överkroppen eller arbetar på en vertikal yta som en svart tavla.