mynewspapers.net

Positiva & negativa effekter av en lavin

Positiva & negativa effekter av en lavin


Särskilt under vintermånaderna i bergen, kan laviner skicka en stor mängd snö barrelling ner bergssidan på upp till 80 miles per timme. Medan många människor fokuserar på de negativa effekterna av sådan katastrof, kan en lavin också ha vissa positiva effekter på miljön. Dock i de flesta fall uppväger den negativa effekten positiva effekter.

Skogen röjning

En av de få positiva effekterna av en lavin är att det klarnar ett område med träd och andra hinder. Under de varma månaderna, kommer att mark som upplevt en lavin i den föregående vintern vara klar, vilket skapar en väg upp på berget som erbjuder lättare resa för både människor och djur. Detta hjälper djur täcka marken lättare medan jakt och erbjuder bättre vandringsmöjligheter för besökare till området. Men gör bristen på träd området mer mottagliga för laviner i framtiden vintrar.

Effekter på vattenvägar

Medan en lavin bär skräp ner för berget och in i floder och sjöar på bergets bas, gynnar detta skräp faktiskt djurlivet. Först, floder och sjöar blivit fördunklat med skräp, men när allt lagt sig, de kör klart igen. Loggarna tjäna som skydd för fisk och fälla maten fisken äter. Fisken också använda stenar som häckningsplatser. Laviner som förekommer naturligt tenderar att ha en mer positiv inverkan på resten av miljön än laviner som avsiktligt utlöser man.

Risker för människor

Bege sig ut på ett berg på vintern kan vara farligt. Dock vissa människor njuta av skidåkning, snowboard och snöskoter, som kräver bergen. Dessa personer löper störst risk att bli offer för en lavin. Det finns varningsskyltar för en kommande lavin, kan de vara svårt att förutsäga. Människor som är fångade mitt i en lavin befinner sig snabbt begravd. En snabb rädda ökar chanserna för överlevnad. Enligt National Geographic har någon räddade inom 15 minuter en 93 procent chans att överleva, medan någon räddade efter 45 minuter har endast en 20 till 30 procent chans. Efter två timmar är överlevnaden mycket smal.

Ekonomiska effekter

Eftersom skidorter och andra företag i bergen beroende av turister under vintersäsongen, en lavin kan få negativa ekonomiska effekter. Vissa laviner täcka vägar och begränsa eller stoppa ens trafikflödet och från området. Skidorterna och andra företag är tvungna att stänga tills risken för fler laviner minskar och vägarna är avmarkerade. Dessutom, om förutsättningarna är gynnsamma för en lavin, kan resorts och företag behöva nära som en försiktighetsåtgärd. De som bor i dessa områden kan även avskäras från butiker och andra saker som de behöver. Det är därför viktigt för dessa invånare att förbereda ifall en lavin skär dem bort från resten av världen ett tag.