mynewspapers.net

Positiva & negativa effekter av e-handel

Positiva & negativa effekter av e-handel


E-handel är affärsverksamhet utföras elektroniskt på Internet i stället för på en fysisk plats. Genom webbplatser gör vissa företag affärer med andra företag, en e-handel modell kallad B2B. Andra företag säljer till konsumenter online, i en B2C e-handel modell. Tillkomsten av e-handel har haft både positiva och negativa effekter.

Privatliv

Återförsäljare med en e-handel närvaro kan samla en hel del information om besökare till deras webbplatser. Genom att inrätta elektroniska spår kallas cookies som spårar surfing mönster av besökare, kan e-handel handlare utveckla enskilda profiler av online-kunder. Det ger dem möjlighet att rikta annonser till konsumenterna utifrån vad handlarna anser vara deras behov. Vissa kritiker säger att denna aktivitet inkräktar på konsumenternas integritet.

Säkerhet

En annan negativ effekt av e-handel är dess potentiella hot mot säkerheten för konsumenternas personuppgifter. När konsumenter köper online, ingång de vanligtvis ett kreditkortsnummer och annan personlig information. Obehöriga kan komma åt denna information genom brister i handlarens datorsystem. Handlarna har blivit mycket mer vaksam om informationssäkerhet än de var i början av e-handel.

Energiförbrukning

En positiv effekt av framväxten av e-handel är att det kan spara energi. Konsumenter som handlar online i stället för bil till butiker använder mindre bränsle och deras bilar släpper ut mindre föroreningar. Dessutom, eftersom e-handel minskar behovet av lageryta hus varor nära butiker, dessa lager använder mindre energi.

Kostnadsbesparing

E-handel kan minska kostnaderna för konsumenterna när företagen skär på mellanhänder inblandade i distribution av varor, lager utrymme att lagra utgifterna för varor och personal. E-handel gör det också möjligt för företag att hantera sina lager bättre. För att vara konkurrenskraftiga, företag kommer sannolikt att passera ner åtminstone några av dessa besparingar för konsumenterna.