mynewspapers.net

Örter & dopamin

Örter & dopamin


Dopamin är en signalsubstans som är ansvarig för många favorit känslor och spelar också en roll i många sjukdomar, bland annat depression, ADHD och Parkinsons sjukdom. Många läkemedel används för att behandla dessa tillstånd kommer från örter som förändrar nivåerna av dopamin i hjärnan, vilket resulterar i ett tillstånd av balans.

Normala dopamin nivåer

Dopamin är ansvarig för vakenhet, rörelse, samordning, känslor och glädje. Det balanserar hjärnans aktivitet och reglerar överföring av information från ett område av hjärnan till en annan.

För mycket dopamin

Personer vars nivåerna av dopamin är för höga löper risk för psykos, hyper-aggression, paranoia, schizofreni och ångest. Läkemedel för dessa förhållanden fungerar till lägre nivåerna av dopamin i hjärnan.

Inte tillräckligt dopamin

Depression och Parkinsons sjukdom är två förhållanden som leder från låga dopamin nivåer. Dessa patienter kan också känna trög, slö och okoordinerade, och kan omfattas av mediciner för att höja nivåerna av dopamin.

Örter till lägre dopamin

Många antipsykotiska mediciner innehåller örter som sänker nivåerna av dopamin, inklusive graviola, moonseed och magnolia bark och kava. Dessa örter kan också tas som kosttillskott av vissa patienter.

Örter för att öka dopamin

Det finns många örter som ökar nivåerna av dopamin i hjärnan och kan ofta användas som en kompletterande behandling vid sidan av receptbelagda läkemedel. Samma och johannesört har länge använts för att behandla och förebygga depression och kan tolereras bättre än antidepressiva läkemedel av vissa patienter. Ginseng, pepparmynta och maskros används ofta som instant "hjärtförstärkning" som de snabbt höja nivåerna av dopamin under en kort tid.