mynewspapers.net

Om svenska örtagårdar

Om svenska örtagårdar


Det finns två typer av engelska örtagårdar: stuga och formella. En engelsk cottage örtagård är en liten tomt nära köksdörren fylld med läkemedel och matlagning örter. Det är tänkt att vara nära till hands när kocken behöver färska örter för ett recept. En formell engelska örtagård är strukturerad kring en form som en diamant eller cirkel. Örterna inom och utanför formen planteras för att skapa symmetri, stoltserar med färg och konsistens.

Historia

Engelska örtagårdar utvecklades inte förrän på 1800-talet. Innan dess inkorporerades örter, både medicinska och matlagning, i vad som kallades en köksträdgård. Som stuga örtagårdar i dag, köksträdgårdar var små tomter nära köksdörren. De inkluderade inte bara örter, blommor och lite grönsaker. Formell engelska trädgårdar av gamla ingår örter, men de hade också blommor och andra växter. De skapades i en knut, labyrint eller geometriska mönster. Idag kan du hitta trädgårdar med örter särskilt utformad med en formell miljö. Både då och nu, dessa formella trädgårdar kan innehålla tegel stigar, metall eller trä grindar, behållare och stenmurar.

Betydelse

Matlagning örter, medicinalväxter eller båda odlas inom en svenska örtagård. Betydelsen av örter för matlagning är, naturligtvis, för smaksättning i nästan varje typ av maträtt: kött, fisk, fågel, grönsaker, frukt och desserter. Örter kan innefatta: basilika, bay, gurkört, gräslök, dill, fänkål, citronmeliss, myntverk, rosmarin och andra. Medicinska örter var populära i ursprungliga engelska örtagårdar i tidiga tider när det inte fanns mer konventionell medicin. Men på senare tid har omfattar populariteten av naturliga, alternativa helande många gånger användning av örter. Medicinska örter växer i en engelsk örtagård kan vara: mjölk tistel, kamomill, Mattram, valeriana, pepparmynta, kattmynta eller koriander.

Funktioner

Engelsk cottage örtagården är vanligtvis fylld med örter i en liten tomt. Den enda skillnaden att örten placering kan vara separationen mellan medicinska örter och kryddväxter. Resten av Örterna bör planteras enligt höjd; taller de i ryggen. Om din trädgård är bara delvis soligt, skulle örterna planteras enligt mängden solskenet behövs. Den engelska formella örtagården skulle planeras på papper långt innan den första växten eller utsäde är placerad. Besluta om form som en kvadrat, cirkel, diamant eller triangeln. Du kan även välja en av formerna och sedan lägga till en andra, olika form till centrum av engelska örtagården. I formen centrum, lägga till en staty eller fågelbad i mitten eller gör en korsade promenad väg med marksten. Välj en ört att följa runt den inre formen och sedan en gångväg runt denna ört. Från denna punkt Välj örter för de olika avsnitten, att hålla färg, höjd och konsistens i åtanke.

Överväganden

När du väljer vilka örter att plantera i din engelska örtagård, anser inte bara höjd och färg, men texturen. Till exempel fungerar lockigt persilja bra som en kantning växt längs utsidan av en liten trädgård eller en kantlinje i en formell trädgård. Årliga örter bör komma i kläm för användning innan de blommar. Efter blomning är de nya bladen bitter. Men, det är blommorna som kommer att ge din engelska örtagård utseendet av äkthet. Att lägga till kryddväxter i hela din örtagård kommer att lägga till ränta. Om det är en formell trädgård, matcha med mer avancerade krukor eller urnor.

Storlek

De örter du väljer för olika områden i din engelska örtagård är lika viktigt som valet av örter, själva. Det är ännu viktigare om du planerar en formell engelska örtagård. De formella örtagårdar kan dock vara någon storlek. Örtagårdar stuga är traditionellt små. Små örter (1 fot lång eller mindre): persilja, gräslök, timjan och koriander. Medellång örter (mindre än 2 fot lång): timjan, pepparmynta, Dragon, mejram och de flesta basilika. Stora örter (4 till 6 fot lång): rosmarin, lavendel, citron verbena och salvia.