mynewspapers.net

Om mikroprocessorn branschen

Om mikroprocessorn branschen


Mikroprocessor industrin gör de marker som kör dagens teknik, inklusive men inte begränsat till, datorer, miniräknare, mobiltelefoner, spelkonsoler, digitala kameror och handdatorer. Den Intel 8080 gjordes i April 1974 och anses vara den första kommersiella mikroprocessorn, enligt Richard Birkby "en kort historia av mikroprocessorn." Intellekten uppfann den första mikroprocessorn tre år före 8080, enligt Intel. Det finns flera andra aktiva mikroprocessor tillverkare.

Intel

Intel är främst känd för att göra varumärket "Pentium" av mikroprocessorer används i hemdatorer. Företaget grundades 1968 och är känd för sitt stora bidrag till utvecklingen av mikroprocessorer. Intels processorer finns i datorer, handhållna enheter, mobiltelefoner och i telekombranschen. I början av 2010 var Intel den ledande dator processor tillverkaren med en marknadsandel på över 80 procent.

AMD

Advanced Micro Devices (AMD) är främst känd för att göra datorn mikroprocessorer och för dess billigare K6 processor som bidragit till att minska kostnaderna för en konsument PC. Företaget grundades 1969. Företaget är också känt för att demonstrera den första dubbla kärnor x 86 (kommersiella 32-bitars dator) processorn och för sin tidiga 64-bitars processor design. I början av 2010 var AMD näst största datortillverkaren processor med en marknadsandel på knappt 19 procent.

VIA

VIA Technologies är en annan mikroprocessor tillverkare, men företaget är mer känd för att göra moderkort (den enhet som processorn använder för att kommunicera med resten av datorn) komponenter. VIA grundades 1987 och förvärvat Cyrix och Centaur mikroprocessor tillverkare 1999. I början av 2010 var VIA tredje största datortillverkaren processor med en marknadsandel på 0,2 procent.

IBM

IBM är känd för att skapa den "IBM-PC" standarden och införandet av hemdator branschen 1981 med IBM persondatorn. IBM används för tillverkning av mikroprocessorer för hemdatorer, särskilt att ha en del i den "Power PC" processor som används av generationer av Apple-datorer. Men företaget har flyttat in i att göra andra typer av mikroprocessorer. IBM: s "Cell" processor används i konsolen PlayStation 3 spel och kan så småningom visas i TV-apparater, hem servrar och superdatorer.

ARM

ARM är känd för att utforma och licensiering mikroprocessorer används i mobiltelefoner och andra mobila enheter, i stället för hemdatorer. ARM tillverkar inte sina egna processorer. Företaget bildades 1990 till följd av en gemensam ansträngning mellan Apple-datorer och ekollon datorgrupp. ARMLÄNGDS tillverkare har levererat mer än 15 miljarder ARM-licensierade chips, från och med början av 2010.