mynewspapers.net

Notblad upphovsrättslagar

Notblad upphovsrättslagar


Copyright-lagar som påverkar notblad kan vara förvirrande eftersom den är separat från en inspelad lappa av musik och text, om det finns några, som använde notblad.

Vem äger upphovsrätten

Om inte annat anges i kontraktet, äger kompositören av musik representeras av notblad upphovsrätten, även om någon annan transkriberas musiken på papper. Kompositören också äger upphovsrätten till noter om hon använder datorprogram för att transkribera ett musikstycke på noter.

Vad är upphovsrättsskyddat

Upphovsrätten beviljas på musikalisk sammansättning som noter är en textversion. Kompositören kan registrera upphovsrätt på notblad separat från Sångtexter, om det finns någon, eller tillsammans, vilket innebär att texter och sammansättning skulle styras av en enda upphovsrätt. Om sammansättningen är upphovsrättsskyddat i kombination med eller separat från texterna, är en ljud inspelning prestanda av lappa av musik beviljad en separat upphovsrätt.

Separera delarna

Det kan verka förvirrande att tre olika delar av en låt kan få en upphovsrätt, men här är ett exempel. Den 5 November 1991 släppt den brittiska sångaren George Michael en live inspelning av duett av låten "Dont Låt solen gå ner," som han hade utfört med Elton John tidigare samma år. Låten var ursprungligen inspelad och släppt av Mr John 1974. Texten till låten var upphovsrättsskyddat av Bernie Taupin, en lång tid kollaboratör av Mr John. Mr John äger upphovsrätten till sammansättningen, som representeras av noter. För 1991 version delade Mr Michael och Mr John upphovsrätten för inspelade prestanda.

Copyright termer

Upphovsrätten är i kraft för livet av kompositör plus 70 år efter hans död. Om arbetet bestod av mer än en person, upphovsrätten går ut 70 år efter döden av den sista överlevande kompositören. Om musikstycket är komponerad som en work-for-hire, upphör upphovsrätten 90 år efter att den publicerades eller 120 år efter att den skapades, vilket som kommer först. Upphovsrätten beviljas när pjäsen består, inte när det är registrerat.

Licensiering Sheet Music

Om en musiker vill spela in en låtskrivare sång, måste hon köpa en licens till arbetet. På samma sätt om ett förlag vill sälja noter av en låt, måste den betala kompositören en licensavgift. Det är kompositör och publicerande byrån att fastställa antingen en fast avgift för rätten att sälja musik eller en procentandel av försäljningen till kompositören.