mynewspapers.net

Normalt blodtryck, hög pulsOm du bara har arbetat och din puls är hög, kanske du tror att ditt blodtryck är högt också. Faktiskt, blodtryck och puls inte är nära besläktade. Det är möjligt att ha en hög puls medan ditt blodtryck är normalt.

Funktion

Blodtryck och puls är båda mått på hjärtfunktionen, men de mäter olika saker. Blodtryck är kraften av blod som den rör sig genom artärerna, och pulsen är antalet gånger din hjärtat slår varje minut.

Missuppfattningar

När din puls stiger, stiga inte ditt blodtryck med den. Även om ditt hjärta slår snabbare på aktivitet, stress eller en hälsofråga, påverkas styrkan av pumpa blodet inte.

Mätning

Om din puls har verkade genomgående hög, börja övervaka den. Efter en full nattsömn, kontrollera din vilopuls genom att räkna pulsen i en minut. Genomsnitt vila puls är 60-80 slag per minut.

Överväganden

Efter aktivitet, bör din puls höjas, även om ditt blodtryck bör förbli normala. Ditt mål hjärtfrekvens för aktiviteten är 50 till 85 procent av din maxpuls.

Varning

Om pulsen är snabb även när du är i vila, kanske du har ett tillstånd som kallas takykardi. Förutom den snabba pulsen märker du kanske yrsel, andnöd eller yrsel. Se din läkare för diagnos och behandling alternativ.