mynewspapers.net

Normalområdet kortisol

Normalområdet kortisol


Kortisol är ett hormon som utsöndras av binjuren. Släppt är svar på stress och kan påverka blodtryck, bland andra kroppsfunktioner. Kallas även "stresshormonet," kortisol är viktigt för kroppens förmåga att förbereda för stressande situationer. En liten ökning i kortisolnivåer tillåter en person att ha en kort explosion av energi och öka immunitet och minne. Kortisol är också viktigt i återvänder kroppen tillbaka till det normala.

Normala nivåer

Kortisol varierar under hela dagen. Det är typiskt för nivåer vara lägsta på kvällen innan läggdags och högsta på morgonen på att vakna upp. Det finns vissa miljöfaktorer som kan kasta av nivåerna något, till exempel en onormal sömn schema på grund av varierande arbetsskift. En normal vuxen ligger kortisol nivåerna mellan 5 till 31 mikrogram per deciliter (mikrogram/dl) på morgonen och 3 till 13mcg/dl på eftermiddagen. Normala nivåer är lägre för barn och ännu mindre för nyfödda.

Höga nivåer

Cushings sjukdom är ett resultat av överaktiv binjurarna producerar för mycket kortisol oftast orsakas av en godartad binjure tumör eller en hypofys tumör. Symtomen på Cushings sjukdom är fetma, hud som blåmärken lätt, högt blodtryck och ökande blodsocker. Andra faktorer kan höja kortisolnivåer, också, bland annat graviditet, stress, sjukdom, Hypertyreos och vissa mediciner.

Låga nivåer

Om kortisol nivåerna är låga, kan det bero på Addisons sjukdom. Detta inträffar när låga nivåer är resultatet av adrenal skador. Addisons sjukdom är sällsynt (som drabbar cirka en till fyra av 100 000 personer i USA). Symtomen inkluderar viktminskning, lågt blodtryck, uttorkning och utmattning. Hypotyreos och steroid hormoner kan också vara orsaken till låga nivåer av kortisol.

Provning

Kortisolnivåer är viktiga att kontrollera eftersom onormala nivåer kan tyda vissa sjukdomar, inklusive Cushings sjukdom och Addisons sjukdom. Tester kan ange om binjuren är överaktiv eller underaktiv. Blodprov tas över tid att avgöra om kortisolnivåer är konsekvent högt eller låga genomgående. Andra sätt att testa kortisolnivåer är genom urinprov och saliv. Blod, men är den mest använda och den mest effektiva.

Att upprätthålla sunda nivåer

Det är viktigt för en persons hälsa, fysiskt och psykiskt, att upprätthålla sunda nivåer av kortisol. För dem som krävande livsstil, är det bra att lära sig olika avstressande aktiviteter. Detta kan vara allt från yoga till läsning att ta tupplurar. Äta mer livsmedel, särskilt med mer kolhydrater, kan också leda till högre sekret av kortisol. Verkligen få testas om du tror att dina nivåer är allvarligare faktorer som Cushings sjukdom eller Addisons sjukdom. Justera din livsstil kan vara det enklaste och mest hälsosamma svaret för att upprätthålla friska kortisolnivåer.