mynewspapers.net

Nöp nerv & ischiasnerven smärtaTryck på en nerv i någon del av kroppen kan orsaka svaghet, domningar och smärta. En klämd nerv är ett symptom, inte en orsak. Svullnad av senor i handleden kan komprimera nerver, leder till karpaltunnelsyndrom. Ett diskbråck i nedre delen av ryggen kan nypa en ischiasnerven rot, orsakar ischias--smärta i din skinkan och ner benet. Smärta från en klämd nerv kan variera från mild till inaktivering.

Orsakar

Din ischiasnerven kör längs ryggraden, genom skinkorna och ner på baksidan av varje ben. Något som klämmer den ischiasnerven i nedre delen av ryggen (ländryggen) kan orsaka ischias, även känd som radiculopathy. Den vanligaste orsaken är en brusten eller herniated skiva--tuff, flexibel kuddar som ger flexibilitet och dämpning mellan varje Kotor i ryggraden. När svullna skivan komprimerar nervrot, kan smärtan kännas från nedre delen av ryggen till din fot. Andra mindre vanliga orsaker till ischias är spondylolistes piriformis syndrom, lumbal spinal stenos, tumörer och trauma.

Symtom

Ischias symtom beror på vilken del av din ryggrad är svullnad. De vanligaste nöp nerverna är på L5 (lumbal 5) och S1 (sakrala 1) kotorna, som kommer att orsaka smärta och domningar genom skinkorna, ner på baksidan av vaden och in i foten. Nöp nerverna på nivån L4 och L3 kan köra ner ryggen, sidan eller framsidan av låret men sällan innebär foten. Oftast bara ett ben påverkas, och även om smärtan kommer från nedre delen av ryggen, kanske du inte har ont i ryggen. I vissa fall kan benet bli stel och mycket svaga, blodtillförsel är avskuren på nerven. De flesta fall av ischias lösa inom fyra till åtta veckor, enligt Mayo Clinic, och lindriga fall kan kräva ingen medicinsk intervention. Om smärtan blir outhärdliga, varar i mer än en månad, eller om du förlorar kontrollen över din blåsa eller tarm, söka omedelbar läkarvård.

Diagnosen

Diagnosen kommer vanligtvis innehåller en grundläggande examen. Din läkare kan be dig att utföra vissa övningar som liggande på rygg och lyft benet, röra tårna och stiger från en hopkrupen ställning. Hon kan också utföra reflex tester för att peka ut vilka nerver påverkas. Röntgenstrålning kan inte diagnostisera ett diskbråck, men de kan identifiera tumörer och ben sporrar. En datoriserad datortomografi (CT) scan visar träffas nerver. Den mest kompletta testet är en MRI (magnetisk resonansen tänkbar), som ger tydliga bilder av din ryggrad, mjukdelar och nerver.

Behandling

Behandlingen beror på graden av symtom. Din läkare kan förskriva antiinflammatoriska läkemedel och muskelavslappnande. För svår smärta kan hon föreslår en kort kurs av narkotiska smärtstillande medel. Tricykliska antidepressiva och kramplösande mediciner indikeras också för kronisk nervsmärta och för att hjälpa dig att sova. En kort, hög dos kurs av steroider, eller en steroid injektion, kan bidra till att minska svullnad runt ryggraden om andra mediciner är ineffektiva. Sjukgymnastik och ryggövningar och omskolning du i hur att gå, stå och sitta är en viktig del av återhämtning från ischias. I allvarliga eller kroniska fall indikeras opererat bort delen av disken som komprimera ryggraden.

Förebyggande/lösning

Regelbunden motion, särskilt skonsamma rörelse som att simma eller promenader, kommer att hålla din rygg muskler och ryggraden flexibla. Antingen på egen hand eller med en sjukgymnast, som kommit med en daglig motion regim att stärka din kärna muskler och bo smidig. Uppmärksamma hållning när sittande, stående och lyft.