mynewspapers.net

Nigerianska örter

Nigerianska örter


Nigerias federala republiken är infödd till många naturresurser, inklusive örter som är rik på smak och användbara i medicin. Torkade eller färska, dessa inhemska örter används för att förbättra regionala grytor och soppor, och några kan ätas som grönsaker. Andra program finns badprodukter och aktuella salvor, och det har gjorts många studier att använda de olika örterna för att bekämpa diabetes, trast och bröstcancer.

Afrikanska citrongräs

I Nigeria är en typ av citrongräs populära i teer och används för att krydda peppar soppor. Denna ört liknar citrongräs hittade i Asien (Cymbopogon citrater), som har en citrus doft och smak. Afrikanska växten används också för medicinskt ändamål, för att lindra trast, en svampinfektion i munnen och halsen. I toalettartiklar är det också en viktig ingrediens i svarta tvål produkter, en linje av ansikts- och rengöringsmedel som kan lindra akne och eksem.

Beletientien

En annan ört hemma i Nigeria är Beletientien (Laurus nobilis), som odlas nära Nigerdeltat, i södra delen av landet. Bladen på växten, även känd som "Hasses," är breda och platta och kan köpas färska eller torkade marken pulver. Smak av örten liknar Dragon och det har ofta blandats i en nigeriansk en maträtt som kallas "banga," en soppa som innehåller nötkött eller oxsvans, torkad fisk och en palm mutter sås.

Bittra blad

Bittra blad (Vernonia amygdalina) är en ört som har fått sitt namn på grund av dess smak. I Nigeria, bladen skördas från buskar, och kan användas färska eller torkade för att smaksätta soppor. Bittra blad kan också ätas som en grönsak, oftast medföljande egusi, en soppa gjord på marken frön liknar de som finns i pumpor. Örten är också värderas för sin medicinska egenskaper, både blad och örtte infusioner används för att behandla en mängd sjukdomar från illamående och diabetes till bröstcancer.

Partminger

Relaterade till familjen basilika, är partminger (Ocimum canum) en mjuk lummiga ört som används i te och matlagning. Ibland kallas "te-bush", det finns ofta som ett ogräs, i stället för odlas. Färska blad kan kokas och äts som grönsak, serveras rå i sallader eller arom soppor och grytor. Kokt partiminger te används för att matsmältningen, medan krossade blad är gjorda till en pasta och tillämpas på insidan av näsborrarna att stoppa näsblod.