mynewspapers.net

Naturvetenskapliga projekt på separera olja och vattenMedan olja och vatten inte blandas och så kommer naturligtvis separat, kan det vara svårt att faktiskt ta bort oljan från vattnet. Stora oljeutsläpp, såsom tankfartyget Exxon Valdez utsläppet 1989 och BP Djuphavsräka Horizon incident i 2010, betona vikten av denna fråga. Det finns flera intressanta vetenskap projekt, allt från enkla till avancerade, som illustrerar olika synsätt på olja separation.

Naturliga Separation

Ett projekt kan du göra med olja och vatten är att Visa fysisk separation av de två vätskorna. Lägg lite vatten i en tydlig behållare och tillsätt karamellfärg för att göra separationen mer uppenbart. Häll i lite olja; Det kan vara matlagning olja, motorolja eller form. Oljan kan initialt sjunka till botten på grund av kraft för att falla, men det går snabbt upp för att ligga ovanpå vattnet. Om du cap behållaren och vänd den upp och ner, kommer oljan fortfarande göra sin väg till toppen. Detta experiment visar två vetenskapliga principer. Först av allt, vatten och olja blanda inte eftersom de är mycket olika kemiskt. Vattnet är polär, vilket innebär att varje molekyl har delar med små positiva och negativa elektriska laddningar. Oljan är mycket nonpolar, varför det inte blanda väl med polära vätskor. Samt, tätheten av olja är lägre än vatten, så det löneförhöjningar naturligt upp, precis som en helium ballong stiger i luften.

Avskilja en Emulsion

Ta behållaren håller vatten och olja och skaka den kraftigt. Blandningen blir grumlig och du kommer inte att se två uppenbara lager längre. Du har gjort vad som kallas en emulsion. En emulsion är en blandning av olja och vatten i form av små droppar av de två vätskorna. Några vanliga livsmedel vi äter är emulsioner av olja och vatten, som salladsdressing. Oljeutsläpp i en vågig havet kunde bilda en emulsion, vilket gör oljan svårt att separera. Du kan experimentera med olika sätt att sönderdela emulsionen. Låt din emulsion sitta ostört för en stund och oljan igen kan bilda ett separat lager. Att lägga salt på blandningen är ett sätt att påskynda processen. saltet löses upp i vattnet och gör det ännu mer polära och mindre sannolikt att blanda med olja.

Absorbansen

Ett annat sätt att separera oljan från vattnet är att suga upp oljan. De flesta absorberande material vi använder, som pappershanddukar och är bättre på att insupa vatten, men kuddar gjorda av polypropylen fungerar på motsatt sätt. Detta är eftersom polypropylen är nonpolar som oljan och så föredrar att absorbera olja lagret. Polypropylen kuddar kan köpas på auto leverans butiker och andra försäljningsställen. Möjliga experiment kunde innehålla tester som varumärke av kuddar fungerar bäst och hur lång tid det tar för att absorbera en uppsättning mängd olja.

Temperaturen

Vatten blir mindre tätt när fryst till is och detta ger oss en annan teknik för att separera olja och vatten. Trots detta inte skulle vara praktiskt i stor skala, kan du använda den i liten skala för att illustrera hur tätheter förändras med temperaturen. Placera lite vatten och olja till en konkav behållare och som en plast skål. Oljan kommer att stiga till toppen. Placera behållaren i frysen ett par timmar och sedan ta ut. Behållaren måste nu olja på botten, under en platta av fruset vatten som du bör ta bort, därmed skiljer två.

Bioremediering

Konstigt, det finns bakterier som äter oljeutsläpp. En sådan bakterier att forskare har experimenterat med är Pseudomonas. En utmanande men fascinerande experiment kan utföras genom att blanda kolonier av Pseudomonas med olika typer av oljor och näringsämnen och se vilka villkor ge de bästa bakteriell tillväxt. Denna typ av experiment bör alltid göras med försiktighet men eftersom vissa stammar av Pseudomonas kan orsaka sjukdom hos människor.