mynewspapers.net

Några medicinska skäl för hår som går från rakt till lockigt

Några medicinska skäl för hår som går från rakt till lockigt


Även om håret är en mycket studerade ämnet några aspekter fortfarande ett mysterium, bland annat varför rakt hår plötsligt blir lockigt eller vice versa. De flesta hår ändrar inte drastiskt, även om det har varit känt att hända. När rakt hår blir lockigt tyder detta på att något händer med formen på hårsäckarna men ingen vet varför det händer eller vad som orsakar det, även om hormoner anses spela en roll även om det finns för närvarande inga bevis att bekräfta detta.

Åldrande

Vårt hår ändras naturligt när vi åldras och särskilt när vi går in i medelåldern. Det blir finare, mindre full och många människor erfarenhet hår gallring eller förlust. Som är att vänta men förväntar sig ingen deras rakt hår gå lockigt. Det är fortfarande ett mysterium hur rakt hår med en rundare follikel plötsligt förvandlas till en plattare follikel, vilket skapar lockigt hår.

Cellgifter

Patienter som genomgått cytostatika ofta tycker att deras tidigare rakt hår växer tillbaka i lockigt. Detta kan vara på grund av att cellgifter har en inverkan på snabbt växande celler, inklusive hårsäckarna. När stöts av cellgifter, follikeln ändras tillfälligt men kommer så småningom tillbaka till sin vanliga form.

Muskulös förändringar i basen av hårsäckarna

Förändringar i musklerna vid basen av varje hårsäcken kan vara hår texturer ändra ibland, enligt Jonathan Torch, som är grundare av Torontos lockigt hår institute och skaparen av lockigt hår lösningar. Muskulös förändringar sker ofta under puberteten, klimakteriet och kemoterapi när läkemedel och hormoner påverkar muskeltonus i hårsäcken. Förändringen i hår textur kan ibland vara extrema. När musklerna ändrar i hårsäcken, fackla anser form av follikeln ändras och orsakar rakt hår att bli lockigt eller vice versa.

Hårsäckar blir ändras över tiden

Inte bara hår turn grå, förlorar dess pigment som du ålder, utan åldrande förändrar hur hårsäckar växer. De växer inte så snabbt och detta kan göra lockigt hår rakare. När det är långsam follikeln tillväxt detta får håret att falla ut och när det växer kan tillbaka i det vara grövre än tidigare.