mynewspapers.net

Mobila biblioteksprojektet

Mobila biblioteksprojektet


1905 omvandlas Maryland bibliotekarie Mary Lemist Titcomb en vagn till ett mobilt bibliotek. Hennes idé revolutionerat biblioteksservice och gav avlägsna medborgare tillgång till böcker. Över tiden, Titcombs idén utvecklats till "mobila bibliotek projekt." Idag kan sådana projekt vara så enkelt som lådor med begagnade böcker skickas till landsbygden eller bookmobiles reser för att tjäna behandlingen offentliga. Medan vissa områden i USA är styckning budgetar och eliminera resande bibliotek, sänder andra flottor av bookmobiles till deras beskyddare. Runt om i världen finns initiativ till att fattiga samhällen via ombyggda lastbilar och kartonger med böcker böcker.

Bookmobile användning över hela landet

När det första biblioteket vagnar start stretching biblioteksservice på småvägar i Maryland, lokalbefolkningen kunde inte stödja lokala bibliotek och hade inget sätt att få dem. Resa blev lättare med uppfinningen av bilen och bookmobile spridda över landet. Som landsbygden växte, var små bibliotek etablerade. Städerna blev städer, bibliotek växte och--där de kunde--de byggt grenar. Där biblioteken inte hade råd med de nya byggnaderna, bookmobiles köptes, lager, och iväg för att utöka Bibliotekets tjänster. Under 1970 etablerat de fyra hörn reservationerna i Arizona, Utah, Colorado och nya Mexico ett system av bookmobiles att få bibliotekstjänster till indiska barn och vuxna.

Statliga Bookmobile system

Bookmobiles har drabbats av de ekonomiska umbäranden för de senaste åren. Vissa lokala regeringar inte längre denna service skära av urban samt landsbygdens beskyddare från biblioteket. I andra samhällen bookmobiles regel. Bookmobiles drivs av staden, landet eller staten bibliotek. Delstaten Utah bibliotek har en flotta på nio bookmobiles som serverar på 303 stannar i 14 län. Dessa lastbilar resa 150.000 miles per år att få böcker och Internet till över 200.000 beskyddare. Beskyddare kan klättra ombord att använda datorer, söka efter böcker, ställa frågor och hämta e-böcker.

Leverera mer än böcker

Stads bibliotek system använder bookmobiles för målgrupper som pensionärer, barnomsorg centra och funktionshindrade. New Orleans har använt bookmobiles bro efter Katrina medan biblioteket grenar byggs. Pierce County Library i Washington State driver två bookmobiles, familj Bookmobile och Explorer Bookmobile. Familjen Bookmobile gör 50 stannar två gånger i månaden i avlägsna områden. Bära 3 000 böcker, ljudböcker och filmer, bistå bibliotekarier ombord referens. Kids Explorer Bookmobile gör det möjligt för barn att kolla in böcker, använda datorer och delta i storytime.

Internationella biblioteket mobila projekt

Överallt där människor ser ett behov av biblioteksservice, de utarbeta en plan och mobilisera. Bibliotek som San Juan del Sur offentligt bibliotek, den första fria lånebibliotek i Nicaragua fastställdes genom en mobila biblioteksprojektet. Luhwahwa Youth Development Foundation är en ideell, community-baserade organisation i regionen västra Uganda. En av de tjänster de erbjuder är mobila bibliotek för skolbarn. Sydafrika primär utbildning Support initiativ och sydafrikanska utbildningsdepartementet inleddes i Sydafrika mobila biblioteksprojektet 2005. Syftet med initiativet är att låna ut böcker till elever och lärare i grundskola och mellanstadiet runt Sydafrika att förbättra läs-och skrivkunnighet.