mynewspapers.net

Metotrexat som en behandling för reumatoid artrit

Metotrexat som en behandling för reumatoid artrit


Metotrexat har använts för att behandla personer med ledgångsreumatism sedan 1970-talet. Det har varit en av de mest effektiva behandlingarna för reumatoid artrit eftersom den godkändes av den amerikanska Food and Drug Administration. Eftersom det kan ha livshotande biverkningar, är vissa människor tveksamma till att ta metotrexat.

Typer

Metotrexat kan tas oralt (piller) eller genom injektion. Piller tas normalt varje vecka i den rekommenderade dosen. Vissa patienter med reumatoid artrit kan ta upp till 10 tabletter per vecka, men de flesta start med en lägre dos. Injektioner ges också varje vecka och kan sprutas på en läkarmottagning eller själv administreras om en person är bekväma med denna metod.

Funktion

Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom. Immunsystemet hos en person med reumatoid artrit misskänner några av beläggen i lederna och angriper cellerna i foder. Detta orsakar smärtsam inflammation och, om den lämnas obehandlad, slutföra förstörelse av gemensamma foder. Metotrexat fungerar genom att undertrycka immunförsvaret och förhindra det från att angripa de gemensamma belägg.

Tidsram

Det kan ta flera månader för metotrexat till arbete, även om de flesta personer med reumatoid artrit märka förbättring inom en månad eller två. Metotrexat är ansedd en långsiktig behandling drog. Dosen kan ändras, men en person med reumatoid artrit som är framgångsrikt behandlas med metotrexat kommer förmodligen att använda metotrexat för resten av sitt liv.

Biverkningar

Metotrexat har flera biverkningar, av vilka några är livshotande. Din läkare kommer att noga följa du lever, blod och hud skador medan du ta metotrexat. Var och en av dessa biverkningar kan leda till dödliga förhållanden, så det är viktigt att inte hoppa över tester som kontrollerar för dessa biverkningar. De flesta människor som tar metotrexat erfarenhet några mage upprörd när de tar sina veckodos. Andra vanliga biverkningar diarré, andnöd andetag och håravfall.

Alternativ

Det finns alternativ till metotrexat. Metotrexat är ansedd ett sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel, eller DMARD. Andra DMARDs inkluderar hydroxyklorokin, cyklofosfamid och minocyklin.

Varning

Metotrexat kan orsaka skada till ett ofött barn, så att kvinnor som planerar att bli gravida och deras partner inte bör använda den.