mynewspapers.net

Mat du bör inte äta med gallstenEnligt den amerikanska Gastroenterologisk förening påverkar gallsten mer än 25 miljoner amerikaner. Varje år nästan en miljon nya fall gröda upp och om en tredjedel kräva behandling. Det finns många riskfaktorer för gallsten och även om många av dem är inneboende---som ras och kön---några också är kosten. Mayo Clinic påstår att medan inga alternativ eller kosten terapier har visat att bota eller lösa gallsten, några kan sänka risken för ytterligare gallsten komplikationer.

Fettrik mat

I allmänhet, du bör begränsa ditt intag av produkter som innehåller höga halter av mättade fetter och transfetter, men dessa livsmedel är särskilt försvårande för gallsten. Medline Plus, en tjänst av US National Library of Medicine, säger finns det ingen säker väg till hindra stenarna, men håller med om att om du har symtom, en låg-fettrik kost kan hjälpa kontrollera dem. De föreslår också att förlora vikt, om tillämpligt. Kakor, godis, nötkött, margarin och förkorta alla innehåller relativt höga halter av transfetter. Snabbt lagade varor har ofta höga halter, också. Glass, bakverk och bearbetade livsmedel, inklusive korv och beef jerky, har några av de högsta nivåerna av mättade fetter. Innan beslut fattas om en produkt, dock bör du läsa i näringsvärdesdeklarationen. Som en referenspunkt rekommenderas det att sju procent av dina totala kalorier kommer från mättade fetter; för en typisk 2,000 kaloriintag, som uppgår till 16 gram per dag. Transfetter, å andra sidan, skall redovisa för mindre än en procent av dina totala dagliga kalorier. Det är mindre än två gram per dag på 2.000-kalori plan.

Hög-kolesterol livsmedel

Listan över high-kolesterol livsmedel är mycket lik till listan över fettrik mat. Hög kolesterolhalt livsmedel omfattar ägg, ost och andra mejeriprodukter samt kött som biff, kyckling och lamm. Animaliska produkter, friterad mat och bearbetade livsmedel som kakor är hög kolesterol och bör undvikas om du har gallsten.

Låg-fiber livsmedel

Om du lider av gallsten, bör du försöka äta mat med hög halt av kostfibrer. Du bör därför avstå från låg-fiber livsmedel som tofu, vitt ris, vitt bröd, äggröra och pocherat ägg och konserverad och kokt frukt.