mynewspapers.net

Måste jag aktivera den mjuk rörelse för en Panasonic plasma?Cinema smidigare är en term som används av Panasonic för att beskriva en funktion mer allmänt känd av termer som motion utjämning eller mjuk rörelse. Den är utformad för att övervinna några av de visuella problem när TV försöker bearbeta video som utformades ursprungligen för film. Aktivera eller inaktivera funktionen är en smaksak, men det är bättre lämpad att vissa typer av video än andra. Behovet av en biograf jämnare funktion är utan tvekan mindre av ett problem i Förenade kungariket än i USA.

Bildrutor per sekund

Behovet kommer eftersom de flesta film--såsom med biograffilmer--är skjuten med en hastighet på 24 bildrutor per sekund. Men TV oftare uppdatera skärmen 50 (UK/PAL) eller 60 (U.S. / NTSC) gånger per sekund. Denna skillnad kräver att göra vissa justeringar.

Justeringsmetoder

TV kan hantera skillnaderna i två huvudsakliga sätt. En är att justera hastigheten något. Detta fungerar bra med PAL som det tar bara en liten snabbare att komma från 24 bildrutor per sekund till 25 bildrutor per sekund, som prydligt gör det möjligt att uppdatera 50 gånger per sekund men visar varje bildruta två gånger. Vanligtvis denna påskynda är inte synliga eller hörbara till betraktaren. Anpassa sig till NTSC (antingen i USA eller på brittisk TV mata en NTSC-signal) är mer besvärliga. Här är den vanliga lösningen att visa en bildruta två gånger, då nästa bildruta tre gånger, sedan nästa bildruta två gånger, sedan nästa bildruta tre gånger och så vidare--en teknik som kallas pulldown. Resultatet är att varje bildruta visas i genomsnitt 2,5 gånger, konvertera 24 bildrutor per sekund till 60 bildrutor per sekund. En liknande process uppstår med TV-apparater med uppdatera oftare som 120 Hz modeller.

Problem

Använda pulldown betyder att vissa ramar av den ursprungliga filmen visas under längre tid än andra. Ofta är detta inte ett problem men i vissa fall, såsom ett panorering skott eller med snabba rörelser, kameran verkar inte att flytta en konsekvent hastighet. Den resulterande effekten är skakig eller ryckiga och kända tekniska talar som ojämna rörelser.

Lösning

Metoder såsom bio smidigare innebär att på konstgjord väg skapa ramar genom att kombinera visuell information från två på varandra följande ramar av den ursprungliga filmen. Detta innebär att det i en sekvens av fem "uppdateras" TV-skärmen, visar den första ursprungliga ram två gånger, den kombinerade ram en gång, sedan den andra ursprungliga ram två gånger. Detta tar bort skillnaderna mellan olika ursprungliga ramar och därmed minskar den ojämna rörelser effekten.

Användning

Om du vill använda cinema smidigare eller stänga av den är helt och hållet ett personligt beslut. Det är väl värt att titta på samma film med funktionen slås på och sedan iväg för att se vilket du föredrar. Mycket allmän regel ger växla funktionen en mjukare bild som de flesta människor kommer att föredra, men det kan innebära filmer ser lite för mjuk och därmed alltför konstgjorda för vissa människors smak.