mynewspapers.net

Marktäckande växter för Under rosor

Marktäckande växter för Under rosor


Till skillnad från många gammaldags ros-bara trädgårdar bland dagens ros trädgårdar ofta andra växter, som kompletterande örter och blommor. Ett värdefullt syfte andra växter kan fungera i en rosenträdgård är att bilda en marktäckare som skyddar ros rötter och håller ut ogräs. Idealiska marken täcker för rosenträdgård är härdiga, estetiskt tilltalande, och konkurrerar inte med rosor för antingen utrymme eller jorden näringsämnen. Växter med liknande växande krav att rosor rekommenderas.

Citron timjan

Marktäckande växter för Under rosor


I sin bok "100 gamla rosor för the American Garden" föreslår ökade expert Clair G. Martin citron timjan som en kompletterande marktäckande för rosor. Denna perenn ört bildar låga mattor av små smaragdgröna blad, som är tuff nog att tåla tramp. När krossade, utstrålar citron timjan en fräsch, ren, citrus-liknande lukt som harmoniserar med söt doft av ros blommar. Som rosor blomstrar denna infödda Medelhavet ört i full sol. Den bär petite, stjärnhimmel vit och ljus lavendel blommor som lockar honungsbin och andra pollinatörer. Citron timjan är allmänt härdig i US Department of Agriculture växande zoner 5 till 9, en region inklusive de flesta av USA mellersta och södra.

Sweet Alyssum

Martin rekommenderar också sweet alyssum (Lobularia maritima) för att hålla ros rötter sval på sommaren och att skapa en naturlig marktäckning när det dör ut på vintern. Sweet alyssum är en härdig årliga infödd till södra Europa och naturaliserad i hela USA. Denna växt växer i en fördelande mönster, att nå en maximal höjd på 8 till 12 inches. Det är både torka tolerant och värmebeständiga, som kräver lite omsorg. På sommaren bär sweet alyssum riklig kluster av känsliga, lacy vita blommor som parfymer luften med en söt doft. Som rosor har denna anläggning soliga förhållanden.

Korsikansk mynta

Korsikansk mynta (Mentha requienii) är en ovanlig mynta arter väl lämpad att bilda en naturlig matta för rosenträdgård. Med ursprung på Medelhavet ön Korsika, denna marknära kramas mint bildar låga, sprida mats och når högsta höjder av under en fot. Dess rundade, mörkt gröna blad är särskilt små för en mint. Som citron timjan, kan korsikansk mynta trampas under fötterna, avger en potent pepparmynta-mynta doft när krossade). Till skillnad från många mynta arter, som tenderar att sprida sig som en löpeld, är korsikansk mynta inte invasiv. Den kan växa i full sol eller halvskugga, föredrar något sura jordar och är härdig till växande zon 5.

Ullig Yarrow

En annan lämplig marktäckare för rosenträdgård är ulliga yarrow (Achillea tomentosa), en woody, vintergrön ört. Ullig yarrow når endast en tum eller två från marken, med mjuk, fjäderlätt gråaktiga bladverk som utgår en stickande doft. På sommaren och hösten, kluster av gyllene blommor växa fram. Denna ört är härdig i växande zoner 3 till 8. Det sprider sig ihärdigt och kan överleva perioder av torka.