mynewspapers.net

Lymfom i hundar & blödning genom näsan

Lymfom i hundar & blödning genom näsan


Lymfom är en av de vanligaste cancerformerna i hundar, enligt CanineCancer.com. Den står för cirka 10 till 20 procent av all cancer hos hundar. Hundarnas lymfom kan påverka hundar av varje ras eller ålder, men det är vanligast hos medelålders eller äldre hundar. Hundarnas näsblödningar kan också påverka någon ras, och kan vara ett tecken på ett miljöproblem eller resultatet av en mer allvarlig hälsofråga.

Symtom

Symtom på Hundarnas lymfom omfattar onormal klumpar i buken, tillbaka, hals och armhåla, enligt Hundarnas lymfom guiden. Andra symtom är aptitlöshet, kräkningar, feber och viktminskning. Enligt hund-hälsa-guide.org, symtom på hund näsblödning omfattar nysningar och flytningar från hundens näsa. Symtom kan även andningssvårigheter och snarkning.

Diagnosen

Diagnostisera förekomsten av lymfom i hörntänder består först av en visuell undersökning av misstänkta tumören. Om veterinären fastställer det finns en möjlig tumör, kan en ytterligare urinanalys och blod prov tas. För Hundarnas näsblödningar, blodprov fastställa om problemet är begränsat till den hunden 's näsa eller är del av ett mer allvarligt problem. Ytterligare tester kan göras genom att infoga ett endoskop i den hund näsa och ta en biopsi, enligt The hund hälsa Guide.

Behandling

Den vanligaste behandlingen för Hundarnas lymfom är kemoterapi, vilket innebär att man använder kraftfulla läkemedel för att förstöra cancerceller, enligt den Washington State University College av Veterinary medicin. Kemoterapi kan också skada friska celler i processen. Strålning används vanligtvis tillsammans med kemoterapi. Behandling för Hundarnas näsblödningar beror på orsaken till åkomma. Om näsan blöder är resultatet av en infektion, kommer att behandling från en veterinär vara effektiva. Om näsan blöder är ett resultat av en tumör, kan kirurgi med kemoterapi och strålning bli nödvändigt att behandla sjukdomen.

Prognos

Prognosen för hundar med Hundarnas lymfom beror på scenen där cancern upptäcktes. Hundar som var mer allvarligt sjuk vid tidpunkten för diagnos har sämre prognos än de som fick sin cancer upptäcks tidigt. Med kemoterapi och strålning, kan cancer sättas i remission i upp till nio månader. De flesta hundar kan förväntas leva ett år efter diagnosen lymfom, enligt den Washington State University College av Veterinary medicin. Prognosen för hundar med näsblödningar orsakas av infektioner eller miljöfrågor är bra. De flesta hundar göra en fullständig återhämtning. Hundar som haft näsblod till följd av en cancer tumör oftast bor ungefär ett år.

Förebyggande/lösning

Eftersom genetik kan spela en roll i utvecklingen av lymfom i hörntänder, är förebyggande svårt, enligt CanineCancer.com. Förebyggande åtgärder såsom att upprätthålla en hälsosam livsstil och kost kan minska risken för Hundarnas lymfom. Hundarnas näsblödningar kan förhindras genom att upprätthålla en hälsosam miljö för din hund.