mynewspapers.net

Livscykeln för en lök växt

Livscykeln för en lök växt


Välkända trädgårdsväxter som fingerborgsblomma och Stockros växa som biennaler, vilket betyder att den tar dem två år för att slutföra sin livscykel. Flera grönsaker också växa som biennaler, men eftersom du plocka dem innan livscykel är klar, kan du aldrig ser dem gå till utsäde. Bland de tvååriga grönsakerna är rädisor, rödbetor, vitkål och lök.

Första året

Under det första året börjar löken som ett frö. Utsädet är planterade och sedan gror i en vecka eller två. När löken växer, skickar upp blad som photosynthesise för att producera energi för anläggningen. Under hela våren, sommaren och hösten, löken tar denna energi och lagrar den för att utveckla glödlampan. Lampan är den ätliga delen av löken och den sitter under marken mellan rötterna och basen av bladen.

Över vintern

Lök odlas för livsmedel normalt skördas när bladen dör tillbaka i sent falla. Dock om kvar i marken, kvar löken vid liv under vintern med hjälp av energi lagras i bulben. Under kallen vintern är löken i dvala.

Andra året

När temperaturerna varm våren lökens andra året, löken kommer ur dvala. Varmare väder signaler löken att det är dags att blomma, så löken skickar upp en blomma stjälk. Blomman sedan blommar under senvåren och sommaren och är pollineras. I slutet av hösten i andra året utveckla frön växa framtida lök.

Vad kan gå fel

En lök utsätts för en plötslig köldperiod eller en lång period av kyla efter varma temperaturer blir förvirrad. Även om det är i sitt första år, kommer att löken skicka upp en blomma stjälk när vädret värms upp. Detta sker eftersom löken har tvingats in i en tidig dvala. När det kommer ut ur denna dvala anländer signalerar att det är dags att blomma. Lök som skickar upp en blomma stjälk under sitt första år ska plockat och ätit omedelbart eller kvar att blomma och gå till utsäde.