mynewspapers.net

Livet cyklar av Bean växter

Livet cyklar av Bean växter


Bönorna är bland de äldsta av kulturväxter, uppskattad av tidig nomader och resenärer eftersom så mycket näring var packade i en mycket liten, bärbar förpackning---mogna böna frö själv. Även ätit som omogna bönor skida, som vi känner som gröna bönor eller snapin bönor, som omogna frön eller shell bönor och ibland också som böngroddar, denna näringsrika vegetabiliska djupt införlivas i köket på de flesta av världens kulturer.

Frö

Innehar en små torkade bönor i din handflata, det är svårt att föreställa sig att allt som behövs att växa en ny böna anläggning-- och dess hela årliga skörd av nya bönor skida och frön---är det okej. Men så det är. Inuti varje böna är fröet en vilande växter embryot och all lagrad mat energi krävs för att stödja grobarhet och inledande tillväxten av den nya anläggningen rot och ovanjordiska stammen.

Grobarhet

Frön planteras vanligen 1 till 2 inches djupt i varma, rika jord. Fröna börjar gro nästan omedelbart en gång vattnade. Absorberande "vaknar" det från dvala, och fröet snart spricker igenom hårda skyddande utsäde pälsen. Embryots små vita rot framträder först växer nedåt för att förankra växten och börja dra livgivande vatten och näringsämnen från marken. Den embryonala skjuta eller stammen växer uppåt genom marken som det fortsätter att utvecklas.

Groddplanta

Från marken böjd som en hårnål, dess vikta embryonala lämnar sist för att dyka upp, nya skott som kallas hypocotyl. Det rätar snabbt och dess två embryonala "blad," kallas hjärtbladen, öppna utåt. Hjärtbladen lagra sist av utsädets mat energi och fortsätta att föda växten som det "de gröna upp" med klorofyll, producerar sitt första blad och börjar photosynthesise eller producera sin egen mat energi.

Blommande växt

Groddplanta stammen skjuter upp och producerar många fler blad, blir en ung vuxen då en äldre anläggning. Stolpe bönor fortsätta att växa som en vinstock; Bush-typ bönor utveckla en bush form med sidogrenar. Inom sex till åtta veckor, beroende på bean typ och sort, anläggningen når fertil ålder och börjar producera blomknoppar.

Pollinering

Eftersom bean blommor öppnar, sker pollinering, börjar processen för sexuell reproduktion. Pollen från den manliga delen av blommorna sätts av gravitation och vind drift på den kvinnliga blomman delar eller äggstockar. Insekter kan hjälpa processen längs, men för det mesta bönor är självpollinerade. Varje befruktat äggstockarna börjar dyka upp som en mycket liten bönor pod, vanligtvis innan blomblad har vissnat. Vattna för mycket eller för lite och mycket varmt väder kan orsaka blomma, som kraftigt minskar bean produktion.

Bean

Den omogna bönor eller pods utvecklas mycket snabbt, och är vanligtvis mycket ljust grön färg. Om bönor är kvar på plantan mognar helt, fylls de med att utveckla frön---enskilda frön---som orsakar pod bukta. När helt torkat, släpper pod sin mogna frön, som börjar livscykel igen om planterade följande år.