mynewspapers.net

Lista över bestrålade livsmedel

Lista över bestrålade livsmedel


Bestrålning av livsmedel används som ett sätt att minska skadliga bakterier på färska livsmedel och öka dess hållbarhet. Center for Disease Control (CDC), Världshälsoorganisationen (WHO), Federal Drug Administration (FDA) och U.S. avdelning av jordbruk (USDA) har ställt sig bakom bestrålning som ett säkert och lönsamt sätt att döda mikrober på mat. Bestrålade livsmedel måste märkas med en symbol som kallas en radura. Ekologiska livsmedel kan inte vara bestrålade.

Producera

Råvaror kan bestrålas för att förlänga dess livslängd och döda skadliga patogener och mikrober som lever på ytan av frukten eller grönsaken. Potatis kan bestrålas för att hålla dem från att gro, och jordgubbar bestrålas för att hålla dem fräscha längre. Bestrålade frukter och grönsaker är också mindre sannolikt att locka insekter som bananflugor. Vissa bearbetningsföretag i Hawaii experimenterar med bestrålning frukt som de skickar till fastlandet eftersom det håller längre och dödar alla skadedjur som kan angripa de platser där produkterna säljs.

Kött

Fläsk, nöt, kyckling och fisk är bestrålade för att döda salmonella eller E. coli-bakterier på dem. Både USDA och FDA måste godkänna bestråla köttet innan processorer kan gå framåt. Fläsk var först bestrålas för att döda trikinos. Tunga bakteriell kontaminering av kött kräver starkare bestrålning, och enligt CDC, smaken kan variera något, men det är liten skillnad i näringsvärdet i köttet. Skaldjur som ostron eller musslor kan inte vara bestrålade eftersom det dödar dem, vilket gör dem olämpliga att äta.

Vete

Vete kan bestrålas för att förlänga hållbarheten och minska eventuella utbrott av insektsangrepp. Mjöl skalbaggar, vivlar och vissa typer av nattfjärilar kan kläckas från mjöl och bestråla veteprodukter dödar äggen på vete.

Örter och kryddor

Alla örter och kryddor kan bestrålas för att sanitise dem. Om örter eller kryddor som används i en blandning, har inte paketet att visa en etikett om en bestrålad produkt är liten.

Symbolen för

All mat som bestrålas måste bära symbolen för radura. Denna symbol liknar EPA: s symbol. Radura är grön, har fyra brutna linjer på övre halva och två Bladen i nedre hälften med en cirkel ovanför bladen, vilket gör det verkar som om var en blomma. Botten har en obruten halvcirkel. Symbolen är placerade inuti en låda med en tydlig bakgrund. De streckade linjerna som utgör den övre gränsen är symbolen för strålning.