mynewspapers.net

Lista av tiamin-rika livsmedel

Lista av tiamin-rika livsmedel


Tiamin, eller vitamin B1, tillhör familjen B vitaminer. Tiamin lagras inte i kroppen. eftersom det är vattenlösligt, elimineras det via urinen. Det betyder nog av det måste erhållas dagligen från kosten. Eftersom Vitamin B1 är en viktig del av processen att skapa energi från kolhydrater, resulterar en brist i muskulär och mental trötthet. Ett extremt fall av vitamin B1-brist är beriberi.

Hela korn livsmedel

Spannmål, hela korn bröd och andra obearbetade livsmedel är en av de bästa källorna av tiamin. De var inte kokta med vatten, som skulle har tvättat bort vitamin B1. Ersätta vitt bröd med hela korn bröd kan avsevärt öka tiamin intaget. Brunt ris är också en tiamin-rik mat och en kopp det innehåller mellan 15 procent och 20 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Jäst och jästextrakt är två av de mest koncentrerade källorna för vitamin B1.

Råa grönsaker och frukter

Frukter som ananas och apelsiner och grönsaker som sallad, tomat och spenat, är tiamin-rika livsmedel. Eftersom tiamin används för att omvandla kolhydrater till energi, är mängden vitamin B1 tillgänglig för andra livsmedel ofta högre än från andra tiamin-rika livsmedel med en högre kaloriinnehållet. Sparris är också hög i vitamin B1, erbjuder upp till 14,7 procent av den dagliga rekommenderade dosen per portion.

Kött och fisk

Magert kött innehåller större mängder av tiamin än annat kött på grund av en positiv balans mellan kalori och vitamin innehåll. Levern och fläskkött är också speciellt mycket tiamin, men kyckling och nötkött lever är också betydande källor till vitamin. Fisk som exempelvis lax och tonfisk erbjudande ca 0.3 mg av vitamin B1 per portion. Soppa med grönsaker och magert kött är också rika på vitamin B1, eftersom det löser sig i vattnet under tillagningen.

Bönor och nötter

Sojabönor, pinto bönor, pekannötter och paranötter är naturligt höga i tiamin och är också källor till protein för människor som inte får vitamin B1 från kött. Limabönor är särskilt höga på tiamin, erbjuda i genomsnitt 20 procent av de dagliga rekommenderade doserna även efter tillagning. Sesamfrön innehåller ett genomsnitt på 18 procent av den dagliga rekommenderade dosen per portion. Linser är också en bra källa till järn och tiamin.