mynewspapers.net

Levern shuntar hos hundar

Levern shuntar hos hundar


Hundarnas lever shuntar kallas också portosystemic shuntar eller portal caval shunts och är potentiellt dödliga. I en normal valp Foster filtrerar moderns levern bort ofödda valpens kropp toxiner. För att hjälpa modern levern gör denna väsentliga prestanda, vener ansluter tarmarna till levern är stängda men vener runt levern är öppna. Detta är shuntar.

Betydelse

De lever handlingar att filtrera många giftiga kemikalier från en hunds kost, inklusive ammoniak. I en frisk hund går blodflöde från tarmen direkt till levern för att levern för att filtrera bort de giftiga kemikalierna. Men om en hund har en shunt, den har en viss ven som går förbigår levern helt så att gifterna inte avlägsnas från kroppen.

Orsakar

Enligt hund ägare hem veterinärmedicinska handbok finns det två sätt som hundar kan utveckla levern shuntar. En kan skadas av skrumplever. Men den vanligaste orsaken är att de föds med den. Raser som är mest benägna att levern shuntar är miniatyr schnauzers, maltesiska, irländsk varghund och Yorkshire Terrier.

Symtom

Symptomen på levern shuntar hos hundar varierar beroende på hur många shunts hunden har. Symptom kan variera från kramper, kräkningar, diarré eller förstoppning, överdriven dreglande, samordningsproblem och urinera långt för ofta än normalt. Det första symtomet är att valpen inte växer lika snabbt som det ska vara. Vissa valpar börjar dock inte visar symtom förrän de är ett år gammal.

Diagnosen

Det finns en mängd olika tester för att diagnostisera lever shuntar. Dessa inkluderar röntgen, ultraljud eller en leverbiopsi. Det finns också ett test som kallas en blir att åtgärder blodflödet, men detta test är inte allmänt tillgängligt på grund av dess komplexitet. Främst tester av blod och gallsyror görs. Hundar med levern shuntar tenderar också att ha mindre lever än en frisk hund.

Behandling

Den vanliga behandlingen för levern shuntar hos hundar är genom operation. Enligt Dr Karen Tobias av University of Tennessee är överlevnaden för hund lever shunt kirurgi 95 procent. Om hunden är för sjuk för kirurgi, då justeringar i kost görs och antibiotika ges förrän hunden är starkare. Men alla hundar med levern shuntar så småningom behöver kirurgi eller de kommer att dö.