mynewspapers.net

Kul sensoriska idéer

Kul sensoriska idéer


Sensoriska verksamhet engagera sinnen och skapa ett neurologiska svar. Sensorisk integration sjukdom, kallas även sensoriska processing disorder, är ett atypical svar av hjärnan på sinnesintryck. Vissa barn är överkänslig för sinnesintryck och blyg från ljus-, ljud- eller taktila förnimmelser. Hyposensitive barn, å andra sidan, söka sinnesintryck och dra nytta av några roliga aktiviteter som engagerar hjärnans sensoriska regioner.

Fina motoriska aktiviteter

Fin motor sensoriska verksamhet bedriva ett barns taktil känsla. Spela degen, modellera eller putty tillåta honom att krama sina händer och engagera de fina musklerna i fingrarna. Spray flaskor uppnå samma resultat när du skapar en massa roliga: skicka barnet i bakgården med en sprayflaska vatten växter, eller lägga till en trasa och värva hans hjälp i rengöring väggarna. Spela "gissa vad som finns i påsen": placera flera små objekt i en påse och har ditt barn identifiera dem genom beröring. Om han är alltför kinestetiska att sitta tyst med kritor och måste lär genom att göra, ge honom trottoar krita och har honom dekorera uppfarten medan du rensa trädgården i närheten.

Brutto motoriska aktiviteter

Brutto motoriska aktiviteter gynnar den vestibulära (balansen), proprioceptiva (body position medvetenhet) och taktil (beröring) sinnen. Spela en fartfylld "vara djur": ropa ut ett djur typ så barnet kan agera ut, såsom hoppa som en groda eller slingrande på marken som en orm. Hålla hennes keen och flytta genom att ändra djuret var femte eller 10 sekunder, så hon är upptagen och engagerade. Har henne spela krabba genom att gå på alla fyra samtidigt uppåt, och se om hon kan bära något på magen när du gör detta.

Muntliga aktiviteter

Ge ett barn som söker upp smaker och oral texturer en färsk fruktsmoothie att suga genom ett sugrör. Sega mat eller tuggummi uppfyller också muntliga sensoriska cravings. Ge barnet ett bubblan trollspö och några flytande tvål att blåsa bubblor med, eller ha honom blåsa upp lite ballonger.

Olfactory verksamhet

"Lukt" avser luktsinnet. Spela "gissa doften" med barnet genom att förbereda objekt för henne att lukta, till exempel en sked jordnötssmör, orange skivor, en bar tvål eller lite tandkräm. Ha henne nära hennes ögon, vädra varje objekt och gissa vad det är.

Ljud verksamhet

Lyssna spela med barnet att utveckla sin ljud känsla. Sitta tyst tillsammans, lyssna efter ljud och försöka identifiera dem. Avslöja honom till olika typer av musik att se om han har en favoritlåt eller musikgenre. Låt honom göra ljud med ett musikinstrument. Om du inte har ett instrument som han kan använda, ge honom ett par krukor och träskedar att leka.

Visuella aktiviteter

Har ditt barn gruppera objekt efter färg, som leksaker, kläder och böcker. Att skapa konst ger visuell input, särskilt när det är gjort med ljusa färger. Ge ditt barn giftfria, tvättbara filt pennor eller färger att använda. Spela "plats skillnaderna" med hjälp av två nästan identiska bilder. Göm små objekt i gräset för henne att hitta. Besök en bokhandel för böcker av optiska illusioner eller komplexa ritningar med dolda bilder i dem, att se hur många hon kan hitta.