mynewspapers.net

Konsekvenserna av kloning-genen

Konsekvenserna av kloning-genen


Genetiska kloning är komplett replikeringsprocessen av DNA, celler eller hela organismer i vetenskapliga laboratorier. Det finns många olika synpunkter på vad, om någon, plats genetiska kloning bör hålla i vår värld, men uppfinningen och begränsad användning av genetiska kloning har påverkat vår moderna värld i ett antal sätt.

Risker av genen kloning

En av riskerna med kloning gener och hela organismer, är att det finns en hög felfrekvens. Somatisk överföring är ineffektivt och, enligt forskning från University of Utah, bär en framgång på mellan 0,1 procent till 3 procent. Detta innebär en hel del bortkastad tid, ansträngning och exemplar. Även när kloning är framgångsrika, finns ofta utvecklingsproblem senare såsom stor avkomma syndrom, som är en sjukdom där klonade motsvarigheter tenderar att vara betydligt större än den ursprungliga. Detta kan leda till komplikationer eller död tidigt i organismens livslängd. Genetiska förändringar och avvikelser har en högre frekvens av förekomst i kloner också.

Fördelarna med genetiska kloning

Det finns ett antal fördelar för genetiska kloning, inklusive möjligheten för forskare att närmare studera genetiska sjukdomar i en kontrollerad miljö utanför den mänskliga kroppen. Genom kloning genetiska sjukdomar, är forskare gratis att studera och experimentera på sjukdomen i hopp om att hitta ett botemedel. En annan fördel med genetiska kloning är att forskare kan växa ersättare organ för potentiella givare. Medan mänskliga organ inte har ännu blivit framgångsrikt klonad, har många organ för mindre djur. Genetiska kloningen av mat är också en annan vetenskaplig fördel. Större och mer motståndskraftig mat kan klonas som håller längre och kan vara konstruerad för att växa i områden inte typiska för vissa frukter och grönsaker.

Kulturella inverkan av genetiska kloning

Tillkomsten av genetiska kloning i samhället har lett till debatt och uppdelningen mellan vetenskap och religion över kloning plats i samhället. Många kristna tror kloning för att vara en skymf mot deras religiösa tro och vetenskap försöker tillskansa sig Gud. Många forskare hävdar att vägran att omfamna många potentiella användningsområden av genetiska kloning är att göra en björntjänst för mänskligheten och planeten.