mynewspapers.net

Konkurrenskraftiga prisstrategi

Konkurrenskraftiga prisstrategi


Det finns tre huvudsakliga metoder för prissättning strategi: kostnadsbaserade, kund- och konkurrent-baserade. Ett företag kommer sannolikt att välja det sista alternativet om sina produkter i en mycket konkurrensutsatt marknad där konsumenten har en mängd märken att välja mellan. Det kan verka logiskt att ett lägre pris säljer mer, men det finns mer att konkurrenskraftig prissättning än "stapla dem hög och sälja dem billigt."

Utgångspunkten

Det finns ett antal faktorer som påverkar prisstrategi, men de mest grundläggande är kostnaderna för att producera produkten och önskad vinst. Ett företag vill i grund och botten produktens pris att täcka produktionskostnaderna och göra lite vinst. om ett företag priser sin produkt för hög, konsumenter kommer att leta efter ett alternativ, och om det är lägre än det genomsnittliga priset för en liknande produkt har företaget råd inte att fortsätta verksamheten. Ett undantag till låga priser på en konkurrensutsatt marknad är en produktlansering: ett företag ställer ofta en inledande pris för en begränsad tid att uppmuntra konsumenterna att prova det nya varumärket.

Kostnadsgapet pris vs

Professor Richard Gilbert vid University of Californias konkurrens Policy Center säger att klyftan mellan pris och kostnad är kärnan i konkurrens. Han påpekar att den viktiga tecknet på en konkurrenskraftig produktsektor är storleken på gapet mellan kostnad och pris: i en mycket konkurrensutsatt marknad översvämmad med varumärket val, är skillnaden liten. Pris skära är dock inte lösningen på ökade vinster i denna situation: förbättra produkten och arbeta på varumärke uppfattning är en bättre strategi. Detta gör att företaget att behålla ett konkurrenskraftigt pris tillsammans med marknadsledande.

Konkurrent makt

Även om ett företag skulle vilja sätta sina priser över sina konkurrenter i en sektor, har de flesta inte den ekonomiska makten att göra detta. Mid-Range schampo varumärken som L'Oreal och Pantene är exempel på en sektor där prissättning är liknande. Detta kallas "going-rate" prissättning, där företaget ser till närmaste konkurrenternas priser och använder samma prisstrukturen. Företag efter "going-rate" är även känd som "pris takers" eftersom de accepterar det marknadspris som bestäms av utbud och efterfrågan.

Fördelarna med konkurrenskraftig prissättning

Fördelen med att produktpriset i linje i närmaste konkurrenter, inte över det, är att produktens pris inte blir en konkurrensnackdel. I det här scenariot måste företaget använda andra icke-prissättning strategier för att locka konsumenter och öka försäljningen för att få den begärda vinsten. Förbättra distributionsnätet för att göra produkten mer lätt tillgängliga, eller fått ett rykte för bra kundservice, är båda lämpliga metoder.