mynewspapers.net

Klinefelters testosteron behandling

Klinefelters testosteron behandling


Män med Klinefelters syndrom ärver extra X (kvinnliga) eller Y (hane) kromosomer, med den vanligaste arv mönstret en extra kvinnlig kromosom (47XXY). Pojkar kan ha långsamma språkutveckling och inlärningssvårigheter, men de flesta inte diagnostiseras fram till puberteten, när de misslyckas med att utveckla manliga sekundära sexuella egenskaper på grund av otillräcklig testosteron. Syndromet kan också utvecklas i vuxen ålder och uppstått till följd av infertilitet och/eller brist på sexlust. Män som drabbas av Klinefelters är oftast lång och tunn med exceptionellt långa armar, glesa kroppshår och små testiklar. De kan också ha små penisar och gynaecomastia (förstorade bröst).

Inledande behandling

Enligt Mayo Clinic, bör behandling med testosteron inledas i början av puberteten (ca 14 års ålder) så att pojkar utvecklas mer normalt. Eftersom det finns ett brett utbud av vad som anses vara normala utveckling, kanske Klinefelters syndrom inte uppenbara. Många män är följaktligen inte diagnostiseras förrän i vuxen ålder. Dock män i alla åldrar kan gynnas av testosteron, och behandlingen bör inledas med diagnos.

Injektion/Implantation

Enligt rxlist.com, kan Delatestryl injektioner ge adekvat testosteron. Doser och behandlingsplaner varierar, men det är vanligtvis administreras var två till fyra veckor. Subkutan (under huden) implantation av testosteron pellets var tre till sex månader är ett alternativ till vanlig injektioner.

Gel

AndroGel är en testosteron gel appliceras på huden för armar och axlar eller buken varje morgon; men kan barn eller kvinnor som rör huden med gelen absorbera testosteron och börja utveckla ökad kroppsbehåring, acne eller andra vuxna manliga egenskaper. AndroGel kan också vara farligt att utveckla fostret. Denna form av behandling är således bäst för män utan partner.

Depotplåster

Enligt rxlist.com är en annan terapi testosteron Depotplåstret Androderm, vilken bör tillämpas på huden på ryggen, lår, mage eller överarmarna varje kväll mellan 08: 00 och midnatt. Plåstret kan irritera vissa lokala, som kan behandlas med hydrokortison kräm, och bör roteras till olika platser så att det har inte på samma plats för minst en vecka. Män bör inte placera plåstret på underlivet eller områden där det kan få långvarig tryck från sammanträdet av att sova. Plåstret har ett tak som förhindrar överföring av testosteron till en partner.

Betydelse

Testosteron ökar kroppen hår och penis storlek, som ger en mer manlig kroppsbyggnad och ökat förtroende. Dock testiklarna växer inte, och de flesta män vara infertila. Ungefär en tredjedel av de med Klinefelters syndrom utvecklar gynaecomastiaen. Om bröstförstoring uttalas, kan extra bröstvävnaden avlägsnas kirurgiskt.

Varning

Testosteronnivåer bör övervakas noga, särskilt i unga pojkar. Testosteron påverkar ben mognad, så skelett bedömningar bör göras varje halvår under tonåren. Denna behandling kan också öka risken att drabbas av godartad prostataförstoring, eller benign prostata utvidgningen, så män får långsiktig vård bör ha regelbunden Prostata tentor.